Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Proslava sv. Josipa Radnika u Izbičnu

E-mail Ispis PDF

Prvi svibnja, već tradicionalno, u župi Izbično predstavlja poseban dan u kojemu se brojni župljani, kao i vjernici iz obližnjih područja, okupe ispred župne crkve u Izbičnu kako bi u procesiji nošenja kipa sv. Josipa Radnika i svečanim misnim slavljem obilježili blagdan svoga nebeskog zaštitnika i patrona župe Izbično.

Nakon što je prošlogodišnja proslava izostala, zbog poznatih nam epidemioloških razloga, ove godine je nastavljena u svom tradicionalnom obliku. 

Nebo prekriveno oblacima nagovještavalo je mogućnosti najavljene kiše no to nije omelo ovogodišnju proslavu i procesiju, koja se održala upravo u godini sv. Josipa  - koju je Papa Franjo proglasio kao posebnu Godinu svetog Josipa.

Naime, ove godine obilježava se 150. obljetnica proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, kojom je blaženi Pio IX. odlukom Quemadmodum Deus, potpisanom 8. prosinca 1870., uresio tim s naslovom svetog Josipa. 

Upravo o ovom značaju, kao i o značenju življenja ovozemnog života, u tradiciji i okvirima vjere, propovijedao je na današnjem misnom slavlju fra Tomislav Jelić, koji je predvodio ovogodišnje misno slavlje, uz koncelebraciju župnika fra Roberta Kiša.

Na koncu misnog slavlja fra Tomislav se zahvalio župniku fra Kišu na pozivu u sudjelovanju i predvođenju ovogodišnjeg misnog slavlja, na što je fra Kiš uzvratio zahvalnim riječima fra Tomislavu, te na poseban način izrazio zahvalu ovogodišnjem organizatoru na pripremi i organizaciji ove svečanosti.

Organizaciju proslave patrona župe ove godine preuzeli su zaseok Pavkovići, Logarušići i ostali. 

Način na koji su oni odlučno preuzeli odgovornost i organizaciju ovogodišnje proslave patrona župa, u želji za nastavkom tradicionalnog obilježavanja ove svečanosti, ostat će zabilježeno za svaku pohvalu.

U nastavku donosimo nekoliko zabilješki s ovogodišnje proslave:

Uoči proslave svetkovine sv. Josipa Radnika na župnoj crkvi u Izbičnu ugrađena je nova kupola i križ.

Izbicno.info