Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Za branitelje 9 milijuna KM, evo tko može koristiti sredstva

E-mail Ispis

branitelji naknada 1a

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj (petak) redovitoj sjednici u Sarajevu, uz ostalo, usvojila je i program utroška sredstava za rješavanje statusnih pitanja braniteljske populacije, zajedno s kriterijima raspodjele sredstava.


Kako je novinarima nakon sjednice kazao Salko Bukvarević, federalni ministar branitelja, program vrijedan devet milijuna KM rezultat je sporazuma Vlade FBiH i braniteljskih udruga, a namjera mu je ne umanjivati prava i sredstva za braniteljsku populaciju, piše Večernji list BiH.

Prava za branitelje

Pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti razvojačeni branitelji i bračni partneri umrlih razvojačenih branitelja, 100-postotni ratni vojni invalidi prve skupine (jednokratna naknada za uvećanje tuđe njege i pomoći), ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih poginulih branitelja i djeca bez oba roditelja koja nemaju druga mjesečna primanja, potom malodobni i dobrovoljni pripadniciOružanih snaga BiH za projekte prekvalifikacije, dokvalifikacije, doškolovanja, kao i dobitnici najviših ratnih priznanja i odličja druge i treće kategorije koji nemaju drugih mjesečnih primanja, kazao je ministar Bukvarević.

Prema njegovim riječima, javni poziv za prijavu bit će raspisan najkasnije do 1. prosinca.

Nakon objave poziva podnositelji zahtjeva imat će rok od 15 dana za prikupljanje potrebne dokumentacije koju će predavati u skupinama za pitanja evidencije iz oblasti vojne obveze, gdje će moći preuzeti i potrebne obrasce. Visina pojedinačnih isplata ovisit će o ukupnom broju prijavljenih koji ispune kriterije navedene u javnom pozivu, dodao je Bukvarević.

Vlada FBiH je na prijedlog Jelke Milićević, ministrice financija i dopredsjednice Vlade Federacije BiH, usvojila i konsolidirano izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija i općina u prvih devet mjeseci.

Ovo je izvješće pokazalo da je najviše sredstava u proračunima, oko 38 %, potrošeno za programe socijalne zaštite. U odnosu na isto razdoblje lani izdvajanja u ove namjene povećala su se za više od pet posto. S druge strane, izdvajanja za javnu službu manja su također za oko pet posto i na njih otpada 19,5 posto ukupnih izdvajanja. Najmanje sredstava utrošeno je na oblast okoliša i turizma, a povećana su izdvajanja za obrazovanje, kulturu i vjerske zajednice, kazala je ministrica Milićević.

Poslovati sa zakonima

Dok je Vlada zasjedala, pred zgradom se okupilo nekoliko stotina radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL).

Prosvjedom su pokušali spriječiti zatvaranje postrojenja, a od federalnih vlasti su tražili usvajanje odluke kojom bi im se dala još jedna prilika za rad. Iz Vlade FBiH poručeno im je kako nemaju nikakvih ovlasti nad ovom tvrtkom, navodi Večernji list.

Federalna tijela uprave, kao što su Federalna uprava za inspekcijske poslove, Agencija za vodno područje rijeke Save i Federalno ministarstvo okoliša i turizma dužni su postupati u skladu sa zakonima i propisima BiH i FBiH. Vlada FBiH ni na koji način ne može i neće naložiti nadležnima da postupaju suprotno zakonu, poručili su iz Vlade FBiH te pozvali vlasnike i Upravu GIKIL-a da usklade poslovanje sa zakonima.

 

Vremenska
prognoza