Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježena 27. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

E-mail Ispis

Stipica livada 2020

U utorak 28. srpnja 2020. godine obilježena je 27. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi, župa Doljani.

Svetu misu zadušnicu u 11 sati predvodio je don Ivica Boras, župnik župe svetog Mateja iz Mostara (Rudnik), a na misi je pjevao zbor iz navedene župe. Prije sv. Mise brojna izaslanstva sa svih razina vlasti položila su vijence i zapalila svijeće za sve poginule branitelje i civile.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici tzv. A BIH, među kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Osim što se 28. srpnja 2020. održala obljetnica za poginule, sedam Širokobriježana je otrčalo maraton u čast poginulima: Ante Bevanda, Antonio (Ante) Lasić, Marijo Soldo, Željko Ćavar, Ivan Škrobo, Hrvoje Kosir i Nikola Čerkez.

Stipica livada 2020

Stipica livada 2020

Stipica livada 2020

Stipica livada 2020

Stipica livada 2020

 

Vremenska
prognoza