Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Prva nedjelja došašća i početak sv. misa zornica u našoj župi

E-mail Ispis

zornice izbicnoS prvom nedjeljom došašća, ili adventa, ušli smo u razdoblje pripreme i iščekivanja najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića. Uobičajeno, s prvom nedjeljom došašća u našoj župnoj crkvi počinju se održavati sv. mise zornice, koje i ove godine započinju u 6 sati.

 

Došlo je doba godine kada se dočekuje ili iščekuje rođenje Isusa. Jučer je bila prva nedjelja došašća ili adventa, razdoblja kada se katolici pripremaju za najradosniji kršćanski blagdan Božić, piše Večernji list BiH. Čitaju se biblijski tekstovi, više se moli i posti, ide se na mise zornice, a izrađuje se i na stol stavlja adventski vijenac s četiri svijeće. 


Paljenje svijeća 

Svake nedjelje u došašću pali se po jedna svijeća. Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. U vrijeme došašća služe se rane jutarnje sv. mise – zornice, koje su vrlo raširene u hrvatskom vjerničkom puku, koje se bično služe u 6 ili 7 sati ujutro, u ranu zoru. Zovu se i rorate. One simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, ali i na konačni Isusov dolazak na kraju vremena. Kršćani nastoje bdjeti nad svojim životom, ali i nad tuđim životima, da ne izgube vječni život. Zornice imaju svečan ugođaj. U došašću su svakog jutra zornice puku omiljene rane mise koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Isus Krist je na križu podnio žrtvu da otkupi grijehe cijeloga svijeta. Vjernici, svjesni njegove žrtve, odlaskom na mise zornice, odriču se sna. U prvome dijelu došašća (do 16. prosinca), vjernici se pripravljaju za slavni Kristov dolazak, kada će ujedno biti i sudnji dan, dok se u drugom dijelu (od 17. do 24. prosinca) pobliže pripremaju za Kristov rođendan, za dan kada je Sin Božji postao čovjekom. 

Pripreme za Božić 

Tijekom adventa više mole i poste, mnogi su samo na kruhu i vodi, da bi se što bolje pripremili za blagdan Isusovog rođenja kojim je počelo stvaranje velike vjerničke obitelji. Svećenici diljem BiH raduju se svim vjernicima. Ističu da je predbožićno razdoblje vrijeme u kojemu mnogi, koji nisu imali priliku, spoznaju bit Kristovog rođenja, Božjeg stvaralaštva i njegove neizmjerne ljubavi prema svim ljudima. Osjeti se veći broj pričesnika, i onih koji ispovijedanjem svojih grijeha nastoje izvršiti što bolju pripremu za blagdan Božića. Molitva i adventske pjesme ovih su dana simbol vjernika, a zornice su tijekom adventskog vremena kroz povijest postale neizostavan dio života katolicima diljem svijeta. Hvaleći i slaveći Krista, narod najljepšim epitetima i imenima slavi i Isusovu majku Blaženu Djevicu Mariju zbog njezine velike majčinske uloge. Vjernici su mise zornice utkali u tradiciju istaknuvši ih kao put prema vječnosti i konačnom susretu s Bogom.

Izbicno.info / Vecernji list 

 

Vremenska
prognoza