Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Pšenica za novi život i blagostanje

E-mail Ispis

psenicaDatum 13. prosinca većinu će asocirati na blagdan sv. Lucije. Kako je to jedno od najčešćih ženskih imena u posljednjih 20-ak godina u Hrvatskoj, vjerojatno svatko ima barem nekoliko osoba kojima će toga dana uputiti čestitke.

 

Običaja da se na taj dan sije pšenica koja će do Božića narasti i postati dio cijele blagdanske priče malo će se tko sjetiti.

Kako se gotova, već izrasla, može kupiti vrlo povoljno na svakom koraku u predbožićno vrijeme, tradicija sijanja pšenice, simbola rađanja, novog života i blagostanja, polako iščezava.

Usto, nekoć je sijanje pšenice kod kuće bilo bitna jer se vjerovalo da će o izgledu pšenice (boji, gustoći, visini) ovisiti i kakav će biti urod iduće godine.

Često nas u nakani da posijemo pšenicu obeshrabri uvjerenje kako je to komplicirano i kako nam taj pothvat zasigurno neće poći za rukom, naročito ako nemamo iskustva u vrtlarskim aktivnostima i uzgoju kućnog bilja, piše Večernji.hr.

Doduše, zna se dogoditi da bude rijetka ili nedovoljno velika, za što je kriva nedovoljna klijavost sjemena i rast u nepovoljnim uvjetima.
Kako to izbjeći, savjetuje agronomkinja Sunčica Dombaj.

“Trebamo osigurati što idealnije uvjete za rast pšenice, a to bi značilo nisku posudu, umjerenu temperaturu u prostoriji gdje se nalazi te pravu poziciju. Prozorska daska ili mjesto s dovoljno sunca bili bi idealni”, kaže Dombaj te dodaje kako je iznimno bitno svakodnevno je zalijevati, ali ne i pretjerivati s količinom.

Agronomkinja godinama na isti način sije pšenicu: na sloj vrtne zemlje koju stavi na podlogu lagano prstima pritisne sjeme klijave pšenice i zalije ga. Osim u zemlju, pšenicu se može zasijati na komad navlažene vate. Način njege isti je kao i kod one zasađene u zemlju.

Kako pšenicu održati svježom i zelenom do Nove godine?

Kako bi pšenica bolje klijala, dobro je namočiti zrnca u vodu preko noći da nabubre. Ujutro ih zasijte u zemlju ili vatu. Nemojte pretjerivati s količinom zemlje, a ni pšenice – oba sloja neka ne budu deblja od 1 cm.

Također, neka ne bude pregusto zasijana jer tako mnogo izdanaka neće moći izrasti.
Vlaga je ključan faktor u uspješnom uzgoju pšenice.

Sunčica Dombaj preporučuje da ju zalijevamo raspršivačem umjesto iz vrča ili čaše. Tako će  izgledati svježe i biti zelena sve do Nove godine.

(www.jabuka.tv)

 

 

Vremenska
prognoza