Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Program potpore za uzgajivače smilja i malina ukupnog iznosa od 52 milijuna KM

E-mail Ispis

smilje 11 2

Svi poljoprivrednici s prostora Federacije BiH, koji su uredno upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava, mogu se ove godine prijaviti za program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” vrijedan 52,8 milijuna KM, piše Večernji list BiH.


Možda će ovaj program novčanih potpora zainteresirati i očajne uzgajivače smilja s prostora Hercegovine ili malina s prostora Bosne, koji su ove godine ušli na listu za davanje poticaja, koji, kad se analizira financijska struktura koju je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva napravilo, mogu dobiti od 20 do 80 tisuća maraka ovisno o maksimalno prihvatljivoj vrijednosti investicije.

Od ukupnog iznosa, za poticaje biljnoj proizvodnji namijenjeno je 9,040.000 maraka, a animalnoj 43,435.000 KM dok će kamate na kredite za investicije u poljoprivredi biti regresirane s 500.000 maraka, koliko je planirano i za komasaciju zemljišta. Za ruralni razvoj predviđeno je 3,580.000 KM, od čega za investicije u poljoprivredna gospodarstva 3,500.000 KM, a 80.000 KM za organsku proizvodnju. Sredstva od 295.000 KM planirana su za model ostalih potpora, a unutar ovog iznosa je i 80.000 KM za sufinanciranje premije osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji. Klijent, kako piše u pravilniku, “ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno po kulturi 50 ha ljekovitog i aromatičnoga bilja u tijeku godine i isto proda. Onaj podnositelj zahtjeva, koji je registriran kao fizička osoba (osim obratno), godišnje može ostvariti maksimalnu novčanu potporu do 6.000 KM po modelu poticaja proizvodnji. 

Oni poljoprivrednici i stočari, koji žele novac iz programa potpore dobiti za jačanje investicija, moraju znati da prema kriteriju minimalna prihvatljiva vrijednost investicije, koja je predmet novčane potpore u okviru ovog programa, iznosi 3000 KM za fizičke osobe, a za pravne osobe i obrte 5000 KM. Maksimalna prihvatljiva vrijednost investicije, koja je predmet novčane potpore u okviru ovog programa, je 120.000 KM za fizičke osobe, a za pravne osobe i obrte 200.000 maraka.

- Ako zbroj iznosa obračunate novčane potpore svih pojedinačnih zahtjeva bude veći od iznosa sredstava utvrđenih ovim programom, izvršit će se proporcionalno smanjenje svih odobrenih pojedinačnih iznosa novčane potpore - stoji u objašnjenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. I predlagatelji ovog programa svjesni su da se ovim poticajnim iznosima od 52,8 milijuna maraka ne može računati na jačanje poljoprivredne proizvodnje u FBiH, ali ističu kako je u planu donijeti mjere koje će motivirati nezaposlene osobe da krenu s poljoprivrednom proizvodnjom i da se registriraju. Vlada Federacije BiH najavila je donošenje novog zakona o doprinosima, koji se nalazi u proceduri usvajanja, i opredijelila se za uvođenje minimalne osnovice za zapošljavanje u poljoprivrednoj djelatnosti u iznosu od 124.000 KM, što bi trebao svakako biti motiv poljoprivrednim proizvođačima da uđu u određen oblik registracije. Očekuje se usvajanje ovoga zakona u tekućoj godini, čime će se steći preduvjeti za njegovu provedbu.  

 

Vremenska
prognoza