Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

E-mail Ispis PDF

stipica livada 2018 1aOve subote, 28. srpnja, kod spomen obilježja na Stipića livadi obilježena je 25. obljetnica stradanja hrvatskih civila i vojnika HVO-a. Za zločin počinjen od strane pripadnika Armije BiH koji su 28. srpnja 1993. godine na zvjerski i mučki način ubili i masakrirali 39 hrvatskih civila i vojnika do dan danas još nitko nije odgovarao.


Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na središnjem spomen obilježju u 11 sati služena je sv. misa u spomen na sve stradale. Uz koncelebraciju brojnih svećenika iz zemlje i svijeta misno slavlje predvodio je fra Andrija Jozić, gvardijan Franjevačkog samostana u Rami, koji je upozorio da ovaj zločin nije rasvijetljen te da nisu kažnjeni odgovorni koji su vodili tu operaciju, ali i počinitelji.

Prije početka svete mise brojna izaslanstva zapalili su svijeće i položili vijence na spomen obilježje, a među njima i izaslanstvo Grada Širokog Brijega predvođeno gradonačelnikom Mirom Kraljevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkom Topićem u pratnji predstavnika braniteljskih udruga. 

Vrijedi svakako spomenuti i organizatore koji su se pobrinuli da sve protekne u najboljem redu. Od organiziranja uređenja pristupnog puta do Stipića livade, parkirnih mjesta, besplatnog prijevoza autobusima – od kojih je jedan krenuo iz Izbična, do svega ostaloga uključujući i pripremljenu zakusku za sve prisutne nakon sv. mise.

Vapajima za otkrivanjem istine o ovom i ostalim zločinima nad nedužnim žrtvama svakako će pridonijeti zalog spomena na njih i obveza da ih se nikada ne zaboravi.
stipica livada 2018 1

stipica livada 2018 1

stipica livada 2018 1

stipica livada 2018 1Izbicno.info
/ foto: doljani.info