Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Tijek velikih i značajnih radova na župnoj crkvi u Izbičnu

E-mail Ispis PDF

Radovi na župnoj crkvi u Izbičnu

Radovi na župnoj crkvi u punom su jeku. Nakon zamjene starog i ugradnje cjelokupnog novog krova i oluka pristupilo se zamjeni starih otvora a potom je u unutrašnjosti crkve radovima obuhvaćen svaki centimetar površine, izuzev stropa.

Započete radove teško je i nabrojati no, kada se uskoro privedu kraju, župna crkva u Izbičnu trebala bi poprimiti jedan potpuno novi izgled.

Na zidovima u unutrašnjosti odstranjene su stare lamperijske obloge i za koji dan slijedi dovršetak obnove cjelokupne unutarnje fasade. Ovaj značajan zahvat realizira se uz vrijednu donaciju tvrtke Geospektar – Široki Brijeg, odnosno, obitelji Pavković iz Izbična.

Nema više ni stare podne keramike koja je u cijelosti uklonjena na čije mjesto će biti ugrađene kamene ploče tvrtke Brekston. Pored ovoga župnik, fra Robert Kiš, smjelo se odvažio na još jedan značajan i zahtjevan projekt – ugradnju cjelokupne instalacije za grijanje, odnosno, klimatizaciju unutrašnjosti crkve, za što su potrebna i značajna financijska sredstva.

Također, radovima će biti obuhvaćen i kor crkve čiju pozadinu, odnosno, pročelje crkve, već krase novi otvori s motivima sv. evanđelista. Pored ovih, unutrašnjost crkve krasiti će još motivi sa sedam Marijinih žalosti i radosti – postavljenih u sedam okna sa svake strane, u gornjoj površini unutrašnjosti.

Ovih dana očekuje se i ugradnja novih ulaznih vrata koja će dodatno krasiti pročelje crkve. Novi oblik dobivaju i vrata u unutrašnjosti, vrata zvonika, vrata podkora te niz ostalih detalja koje je, uistinu, teško i nabrojati.

Po nekim okvirnim prognozama radovi će potrajati još desetak dana, odnosno, do konca mjeseca rujna. O točnom datumu ponovnog održavanja sv. misa u župnoj crkvi javnost će biti pravodobno informirana.

Svi koji su u mogućnosti, i žele, mogu se obratiti u župni ured i na bilo koji način dati svoj doprinos u okončanju ovih velikih i značajnih radova.

Radovi na župnoj crkvi u Izbičnu

Radovi na župnoj crkvi u Izbičnu

Radovi na župnoj crkvi u Izbičnu

Radovi na župnoj crkvi u Izbičnu

Radovi na župnoj crkvi u Izbičnu

Radovi na župnoj crkvi u Izbičnu

Izbicno.info