Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Obilježena 28. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

E-mail Ispis

Stipica livada 2021.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom na spomen obilježju ove srijede, 28. srpnja 2021. godine, obilježena je 28. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi, župa Doljani.

Svetu misu zadušnicu u 11 sati predvodio je je fra Nikola Kozina, a prije početka svete mise brojna izaslanstva zapalila su svijeće i položili vijence na spomen obilježju. Skupu se obratio general zbora Stanko Sopta, a pročitana su imena stradalih na Stipića livadi i Doljanima.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici tzv. A BIH, među kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Kao i u nekoliko prethodnih godina skupina Širokobriježana i ove godine odlučila je memorijalnom utrkom obilježiti ovaj dan. Paljenjem svijeća kod Križa u u Širokom Brijegu, jo u noćnim satima, krenuli su put Izbična, do groba Dražena Pavkovića, odakle je i započela ova  memorijalna utrka.

Također, i ove godine organiziran je memorijalni uspon „Putevima naših poginulih“ od Doljana do Stipića livade koji je okupio mnoštvo sudionika, poglavito mladih.

Stipica livada 2021.

Stipica livada 2021.

Stipica livada 2021.

Stipica livada 2021.

Stipica livada 2021.

Stipica livada 2021.

Foto: Marko Pavković / Vrisak.info

 

Vremenska
prognoza