Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Najava: Obilježavanje 29. obljetnice zločina na Stipića livadi

E-mail Ispis PDF

Obljetnica zločina na Stipića livadi

U četvrtak 28. srpnja 2022. godine obilježit će se 29. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi, župa Doljani. Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici tzv. A BIH, među kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je masakrirano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Prije sv. mise brojna izaslanstva sa svih razina vlasti položit će vijence i zapaliti svijeće za sve poginule branitelje i civile.

Protokol obilježavanja obljetnice:

10:30 – polaganje cvijeća i paljenje svijeća

11:00 – Sveta misa u čast poginulih