Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Prijeti li stečaj i gašenje Rudnicima Boksita Široki Brijeg

E-mail Ispis

rudnici boksita Široki Brijeg

Rudnik boksita u Širokom Brijegu još od početka godine ne radi, a 37 radnika ostalo je bez posla. Poduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg, u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke, dužno je oko 3 milijuna KM, a nalazi se samo korak od stečaja.

Ovu temu načela je na 14. redovnoj sjednici Skupštine ŽZH zastupnica Marija Lovrić, a o svemu se oglasio predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović.

"Rudnici Boksita Široki Brijeg blokirani su od strane Porezne uprave s dugom od 900.000 KM. Jednostavno nisu isplaćivali svoje obveze i zbog obaveza koje su narasle na cca tri milijuna maraka, Upravni i Nadzorni odbor su dali ostavku, a svi djelatnici su otišli na Zavod za zapošljavanje, a neki su otišli u prijevremenu mirovinu. Vlada će poduzeti određene mjere, nadam se već na sljedećoj sjednici, imenovati novi Nadzorni odbor i vjerojatno imenovati novu Upravu koja će pokušati spasiti Rudnike boksita da ne odu u stečaj.

rudnici boksita Široki Brijeg

Ako ne uspijemo to, ispoštovat će se zakonska obveza i Rudnici boksita će ići u stečaj što bi značilo da će stečajni upravitelj preuzeti upravljanje nad rudnikom. Nažalost, stanje je takvo. Otvoreno i bez ikakvih uvijanja, zbog vrlo loših poslovnih rezultata u zadnjih nekoliko godina jednostavno to je kulminiralo", rekao je Čović.

Iz opozicije u Vladi Županije Zapadnohercegovačke isključivog krivca za ovakvo stanje u tvrtki vide u prethodnoj upravi na čelu sa Stankom Ljubićem, koji je, tvrde, trenutno u Hrvatskoj.

Odgovornim smatraju i ministra gospodarstva u ŽZH Darija Sesara, koji je prije nekoliko mjeseci izjavio da će nova uprava riješiti probleme.

Vlada ŽZH je u procesu imenovanja novog Upravnog vijeća kao i imenovanja nove uprave koja će pokušati spasiti Rudnike boksita. Ako to ne uspiju, Rudnici boksita idu u stečaj, kaže predsjednik Vlade jer ne vidi rješenje u koncesiji.

Marija Lovrić, zastupnica HSP AS u Skupštini ŽZH dodaje: "Za takve stvari treba snositi određena odgovornost, ali naravno ja kao pojedinac ne mogu donijeti sud. Zna se da postoje nadležne institucije koje treba da urade svoja posao, a tko je, što je i za šta je odgovoran".

Tomislav Bandić, zastupnik HRS u Skupštini ŽZH dodaje: "Proračun županije nikada nije bio veći, 156 milijuna maraka, i iz tih sredstava se jednostavno moraju izdvojiti sredstva kako bi se pomoglom poduzeću kako bi poduzeće nastavilo raditi jer sigurno da može biti profitabilno".

Tridesetdvoje radnika nadaju se da će se čim prije vratiti na posao, no nitko od njih nije htio stati pred kameru, javlja BHRT.

Izbicno.info/Jabuka.tv

 

 

Vremenska
prognoza