Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Svetac tjedna: Sv. Ivan Krstitelj de la Salle (1651 – 1719.)

E-mail Ispis PDF
7. travnja – zaštitnik učitelja, nastavnika i profesora

Po svom stavu i naučavanju u svim školama kako privatnim, katoličkim i državnim, jednako je zahtijevao da nitko ne može ići naprijed dok ne svlada postojeće gradivo predviđeno za taj razred. Čak su ga smatrali u rodnoj Francuskoj veoma opasnim, ali njegov strpljivi i ponizno ustrajni rad je plijenio i đake i roditelje. Važno je utkati ljubav Božju prema djeci i nauci i to provoditi svaki dan, pa će sve doći na svoje mjesto.

To nije samo pisao i govorio, već svojim životnim stavom potvrdio da su ga morali priznati i najveći neprijatelji i protivnici kojih nije malo imao. Još jednom se pokazalo na djelu ono Gamalijelovo: „Ako je od Boga tko ga može uništiti ili spriječiti, ali ako je od ljudi, brzo će se vidjeti ta propast“.

Njegov mudri stav prema načinu na koji će učitelj-nastavnik-predavač prenijeti svoje znanje učeniku-đaku-studentu je pobijedio, jer je sazidan na ljubavi prema Bogu u mladom čovjeku, razredu i obitelji.

1950. papa Pio XII. ga je proglasio zaštitnikom svih predavača u svim školama, dakle zaštitnikom učitelja, nastavnika i profesora u privatnim, katoličkim, državnim školama i fakultetima.

A, to sve kaže da je zaštitnik sviju nas koji predajemo, slušamo, tražimo i želimo uspjeh naše djece u svakom lijepom, moralnom, duhovnom, vjerskom i materijalnom napretku.

Slijedimo kada imamo koga! Bože, hvala Ti!