Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Sveci tjedna: 14. travnja – Sv. Lidvina (1380 – 1433.)

E-mail Ispis PDF
Zaštitnica klizača, klizačica, skijaša i skijašica

Rođena je u Nizozemskoj u obitelji od devet braće i ona sama sestra. Sa trinaest godina je mislila ući u samostan. Prije toga je otišla na klizanje na led sa kolegicama. Jedna od kolegica ju je nespretno odgurnula i ona je slomila rebro i ostala dugo na postelji. Međutim ubrzo se pokazalo da lijeka nema i da je svaki dan gori po njezino zdravlje.

Bila je sve zrelija i zrelija i sve strpljivija, tako da su i sami liječnici dolazili na savjet iako nisu znali lijeka njenoj bolesti.

Toliko je duhovno sazrela na postelji da je u pojedinim trenucima, kao u komi, odlazila u Rim i Svetu Zemlju i u viđenjima razgovarala sa našim Gospodinom Isusom. Od tada su joj dolazili mnogi na svete savjete i molitvu s njom.

Novi župnik joj je zadao dosta jada i nazvao ju šeprtljom u vjeri i uskratio joj sakramente, dapače, nazvao ju je opsjednutom. Vjerska komisija je utvrdila da to nije tako i dopustili su joj Sv. Pričest svako dva tjedna.

Po legendi anđeo čuvar joj je donio buket ruža prije smrti i rekao kada se svi pupovi razviju  da će njena patnja završiti i preseliti se Bogu.

Papa Leon XIII. ju je proglasio sveticom u uznio na čast oltara i imenovao zaštitnicom klizača i skijaša.