Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

SVECI TJEDNA

E-mail Ispis PDF




20. svibnja: Sv. Bernardin Sijenski (1380 – 1440.)
– zaštitnik propovjednika, književnih izdavača i plućnih bolesnika

Rođen je u Sijeni – Italija. Bio je jedan od velikana franjevačkoga reda. Posebno se isticao propovijedanjem i jakim glasom. Moglo ga se dugo i dugo rado slušati jer je znao slušateljstvu ubaciti i koju šalu da bi im odstranio dosadu.
Uvijek je sobom nosio jedan drveni plakat na kome je stajalo IHS. To se svidjelo i drugima, pa su poput njega stavljani na raskrižja putova i na svoje kuće znak imena Isusova.
Za vrijeme svake svoje propovijedi on je imao pred sobom i vjernicima ovaj plakat, podsjećajući nazočne da sve što čini i čine u ime Isusa Krista.
Po ovome plakatu je zaslužio veoma rano da bude zaštitnik tiskara – izdavača, jer je veoma rano umnažao pisano Ime Isusovo – IHS.
Braća franjevci su poslije njegove smrti nastavili jednako živjeti i propovijedati pobožnost Imenu Isusovu.



22. svibnja: Sv. Rita iz Cascie (1381 – 1447.)
– zaštitnica u svim mogućim nevoljama


Ona je zaručnica, žena i majka; ona je udovica i redovnica; živjela je život velikih paradoksa i okreta i najvećih poteškoća. Zato se njoj utječe u najtežim prilikama u nevoljama skrajnje teškim i u problemima za koje ne postoji nada u dobro rješenje, gledajući ljudski, ali gledajući kako je ona živjela, podnosila i rješavala s Bogom, uvijek ima rješenja itekako dobrih i dobro iznenađujućih.
Sve što je rečeno u prvoj rečenici, pratilo ju je u životu, poslije sretnoga braka udovica i majka i ostaje bez djece i muža i odlazi u samostan. U samostan su je odnijeli sv. Augustin, Ivan Krstitelj i sveti Nikoca Tolentino, iza kako su je odbile primiti sestre augustinijanke iz Cascie, i to vrata su se sama otvorila, dok su sestre bile u zajedničkoj molitvi.
Četrnaest godina prije smrti je dobila  čudesnu ranu-stigmatu i nosila ju je sve do svoje smrti.
Ono što je sveti Ante za nas u Crkvi u Hrvata, to je sveta Rita u čitavoj nacionalnoj talijanskoj Crkvi i u dijaspori Talijana diljem svijeta.
Sveta Rita je za jednoga vjernika Talijana isto no što je za jednoga Hrvata vjernika sv. Ante. Mislim da je ovom usporedbom jasnija njena „uloga“ u vjeri jednoga i svakoga  Talijana.




23. svibnja: Sv. Viljem Rochester (umro 1201.)
– zaštitnik posvojene djece


Škot je podrijetlom i pobjegao je kao pekar u Rochester. Bio je čovjek žive vjere i svoju vjeru dokazivao uza svoj posao pohađajući svaki dan Svetu Misu.
Jedno jutro idući na svetu Misu je našao dijete odbačeno pred crkvenim vratima. Uzeo je dijete dao mu ime David i donio ga svojoj kući, pa mu je našao dadilju i tako ga posvojio. Kada je malome bilo petnaest godina pošli su na hodočašće u Svetu Zemlju. Mali je kod Rima odustao i zamolio da se dobro odmore u šumi. Tu je zaklao Viljema, opljačkao ga i nestao.
Našla ga je neka luda žena i igrala se s njegovom glavom. Tako se njemu vratila sutra i počela ponovno zabavljati i u tom je ozdravila  od svoga ludila. Dočuli to stanovnici Rochestera i odnijeli su ga u svoju katedralu, jer su ga i ranije držali svetim. Kasnije je mjesni biskup išao u Rim tražiti kanonizaciju i zadobio ju je jer je „vox populi“, odnosno glas naroda,  bio veoma jak.