Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

SVECI TJEDNA

E-mail Ispis PDF
28. svibnja: Sv. Bernard iz Mentona (1003 – 1081.)
- zaštitnik alpinista i hodočasnika
Dvorac Mentone se nalazi na prijelazu iz francuske Švicarske u Francusku (Savoia). Tu je najvjerojatnije rođen Bernard u bogatoj obitelji. Studije je završio u Parizu i dok je studirao roditelji su mu pripremili vjenčanje. On je to odbio i postao redovnik i propovijedao Evanđelje po svim mjestima. Za to vrijeme je uvidio sve opasnosti putovanja, a posebno hodočasnika iz Njemačke i Francuske prema Rimu. U tu svrhu je otvorio samostan kao gostinjac i okrjepa za hodočasnike i putnike na 2.156. m. nadmorske visine.
Danas se prijelaz zove sv. Bernard,  a psi, posebna rasa koja traga za zatrpanima u snijegu, bernardincima. Upravo po njemu. Alpinisti imaju velikoga i pravoga zaštitnika i zagovornika, baš kao i hodočasnici.



30. svibnja: Sv. Ivana Orleanska (1412 – 1431.)
– zaštitnica onih koje je Crkva „malo“ očepila, zaštitnica telegrafista i radio-amatera i zaštitnica Francuske


Imala je nesreću da je rođena za vrijeme stogodišnjega rata između Francuske i Engleske. Većina Francuske je bila u rukama Engleske pa čak i sami Pariz. Ona nije znala ni čitati ni pisati.
Jednom zgodom u vrtu joj se od četrnaest godina ukazao arkanđel Mihael i nagovijestio da ona ima spasiti Francusku. To joj je kasnije ponovio još tri puta. Tako se i dogodilo da je ušla u Orlean i poslije sedam borbenih dana oslobodila grad.
Filip Dobri borbonjski je bio na strani Engleza i pomogao uhićenju Ivane. Zatvorio ju je u dvorac i čekao pravu priliku da počasti Engleze.
Naša Crkva je prepuna svetaca i mučenima kojima su zlo nanijeli protivnici, međutim ovaj slučaj je iz vlastite kuće. Ivani je zlo nanijela „njena“ crkva. Ona je žrtva suda biskupa i svećenika koji su je proglasili vješticom i predali civilnim vlastima da ju spale.
Nisu mogli zamisliti da bi se Ivana pokajala, a koliko im se žurilo da se osvete, je i dokaz da nisu za izvršenje kazne čekali ni biskupa koji je sobom nosio naredbu za izvršenje kazne. Čak su joj i pepeo bacili u Senu od mržnje.
Slučaj je ponovno ispitan 1456., da bi Ivana bila proglašena svetom 1920., a dvije godine kasnije je proglašena zaštitnicom Francuske.