Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Svetac tjedna: sv. Germana Kuzin Pibrac (1579 – 1601.)

E-mail Ispis PDF
15. lipnja: Sv. Germana Kuzin  Pibrac (1579 – 1601.)
– zaštitnica zlostavljane i progonjene  djece i pastiraRođena je blizu Tuluza u Francuskoj. Rođena je sa usahlom desnom rukom. Otac je nije volio, a majka joj je veoma brzo umrla. Otac se ponovno oženio, a maćeha ju nije mogla ni vidjeti, ni smisliti. Postupala je s njom gore nego sa psom onoga doba, kako svjedoče životopisci. Sve su joj najgore činili, samo da je ne ubiju, jer tako bi bili okrivljeni. Nju, ionako nakaznu, su tukli, davali joj samo ono najnužnije hrane uskraćujući joj i najmizerniji prostirač za spavanje.

Išla je za ovcama i odrastala. Odrastala je u vjeri na veliko. Svako jutro je išla na svetu Misu i molila i podnosila svoje nevolje i Bogu ih prikazivala. Čitav rodni kraj ju je držao svetom, ali ne i njena obitelj. Kada god je ostavljala stado da bi išla u crkvu nikada se ništa stadu nije dogodilo.

Kažu životopisci da jednom zgodom nije mogla prijeći nabujali potok da bi išla u crkvu i da je potok stao kao Crveno More Mojsiju.

Umrla je u dvadesetdrugoj godini pod vedrim nebom, gdje je spavala sa svojim ovcama i nije se više probudila.

Danas je oko njezina groba neprestano hodočašće. Satima čekaju u redu hodočasnici da se pomole na mjestu gdje je kao dijete doživljavala tolike nevolje i pobijedila ih.