Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

SVECI TJEDNA

E-mail Ispis PDF
21. lipnja: Sv. Luiđi Gonzaga (1568 – 1591.)
22. lipnja:Sv. Toma Mor (1478 – 1535.)
24. lipnja  i 29. kolovoza: Sv. Ivan Krstitelj (I.stoljeće)



21. lipnja: Sv. Luiđi Gonzaga (1568 – 1591.) - pomoćnik u bolesti AIDS-a i modernih kugazaštitnik studenata i đaka i pomoćnik u izboru životnih zvanja

Započeo je vojničku karijeru u Španjolskoj kod kralja Filipa II. koji ga je poslao u Sjevernu Afriku da se bori protiv Maura i kasnije protiv Francuza.  Nije to trajalo dugo. To su također vremena kuge u Evropi, vremena velikih hereza u Crkvi i Turaka koji kucaju na vrata.

Ušao je u isusovački novicijat u Rimu.  Profesor mu je kasnije bio najučeniji čovjek sv. Robert Belarmino. Podbadali su ga da je napustio veliki titul i posjed da bi bio bijedni jezuita. Istina je da se nije slagao sa svojim ocem i zato je rano i pobjegao u Španjolsku, a on je rođen u Sjevernoj Italiji u glasovitoj kneževskoj obitelji mantovanskih Gonzaga..

Postao je vrijedan svećenik, napose u molitvi i razmatranju i pomaganju bolesnicima i gubavcima. Radio je on najniže poslove koje su drugi izbjegavali. Stidio se povlačenja iz teških okolnosti. Tako je 1591. on sam na sebe navukao kugu. Za nepuna tri mjeseca bolest ga je shrvala, iako se mislilo da je već bio izliječen. Umro je u svojoj 23-oj godini. Danas mu se tijelo čuva u velebnoj bazilici sv. Ignacija u Rimu pokraj njegova učitelja sv. Roberta Belarmina.


22. lipnja:Sv. Toma Mor (1478 – 1535.) – zaštitnik odvjetnika

Rodio se u Londonu. Roditelji su u bili poznati u čitavom kraljestvu. Majka je bila visoka predstavnica kralja u Londonu, a otac odvjetnik Visokog Kraljevskog Suda.

Toma je rastao u tom ozračju i postao katolički vjernik i odvjetnik u pravom smislu riječi. Kompletan kao čovjek, vjernik i odvjetnik. Skromno se i ponizno ponašao iako kao ugledan političar i odvjetnik, zapravo Kancelar Kraljestva. U svojoj župi je bio glavni pokretač, iako su ga izrugivali, a njegov odgovor je bio na sve ovo da li je on manji ili slabiji u svom državnom uredu poslije svete Mise. Odgovor se unaprijed znao.

Nije mogao priznati drugi kraljev (Henrikov i Anin) brak valjanim i zato jr otišao u zatvor, zatim na sud pa u smrt.

Njegova obrana je i danas sačuvana i primjer je načina obrane stručno i ponizno kao vjernik koji pred sobom ima cilj. Savršeno se branio i obranio dok su vrijedili prirodni, pravni i vjerski savjesni zakoni, dok nije došlo lažno svjedočanstvo da prizna uz to i „Kralja čiji je kancelar Vrhovnim Poglavarom Crkve“.

Odvjetniku koji je lažno svjedočio na koncu rekao: „Više žalim za Vašim lažnim svjedočanstvom, nego za mojom opasnošću u kojoj se nalazim“.

Zakoni jednoga naroda se moraju temeljiti na Božjem zakonu, ako narod želi živjeti i opstati. To je tvrdio veliki odvjetnik zaštitnik svih odvjetnika vjernika.


24. lipnja  i 29. kolovoza: Sv. Ivan Krstitelj (I.stoljeće) – zaštitnik cestograditelja i putara, hotelijera, pjevača i glazbenika, zatvorenika i osuđenih na smrt

Sveti Ivan Krstitelj je pripremao i pomagao „pripraviti put Gospodinu i ispraviti staze“ i tako postao zaštitnik svih onih koji grade putove i ceste i pomažu da dobro stigne i do dugoga.

Sam Isus kaže za njega da je on onaj za koga je prorokovano i rečeno u Izaiji proroku, barem osam stoljeća prije njega: „Evo ja šaljem pred tobom glasnika koji će pripraviti put, poravniti staze“.

Ivan je svoji strogim i pokorničkim osobnim životom pripremao put Isusu i kao tako je i propovijedao svim klasama i svim uzrastima.

Veliko je jednoga prijatelja (Heroda) javno ukoriti za bludni grijeh ili inim velikim pravednicima koji se pozivaju da su Abrahamov rod i samim tim sveti i dobri, osporiti i zanijekati sve, jer osobno ne čine ništa, osim što se hvale Abrahamovim rodom.

Zatočen je u tvrđu Maheront gdje mu je Herod negdje oko 30. godine odrubio glavu.

Isus za njega kaže da je najveći čovjek ikada rođen od žene.

fra Franjo Mabić