Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Svetac tjedna: 14. srpnja - Sv. Kamilo de Lellis (1550 – 1614.)

E-mail Ispis PDF
– zaštitnik bolničara, bolničarki i medicinske braće


Rođen je u Kijetiju – Abruco – Italija.Već u sdamnaestoj godini se pridružio venecijanskoj vojsci u borbu protiv Turaka. Bio je u istoj jedinici svoga oca. Otac mu je na samrti pozvao svećenika ito je obratilo mladoga Kamila jer su oni bili vojnici plaćenici i svih boja.

Očevo obraćenje ga potaklo i pozvalo u kapucinski red. Međutim bolest noge i druge okolnosti ga otjeraju od svega ovoga. Malo je lutao da bi dobio u Rimu drugu priliku, ali sada je Sveti Filip Neri tu, i on mu je duhovni otac. Sada počinje raditi za ljubav Božju a ne više za hazarderski način života.

Dapače, Kamilo uz protivljenje Filipa osniva družinu bolničara koji idu u najgora mjesta da bi služili bolesnicima tamo gdje nitko neće. Na mnogim mjestima bolničari su bili ljudi koji su pratili bolesnike u smrt, a njegovi bolničari su sve činili da ljude ozdravljaju, što im je i polazilo za rukom. Papa Pio XI. 1930. ga je proglasio zaštitnikom bolničara, a u to ime danas se u Rimu nalazi jedna od najvećih, najpoznatijih i najglasovitijih bolnica u Rimu „San Camillo“.
fra Franjo Mabić