Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Sveci Tjedna

E-mail Ispis PDF



4. kolovoza: Sv. Ivan Maria Vianney, župnik arški (1786 – 1859.)
– zaštitnik župnika

Rođen je u obitelji seljaka u okolici Liona. Za njegova djetinjstva obitelj je bila vjernička i to krišom jer se nije mogla javno vjera ispovijedati i očitovati.

Sa dvadeset godina je ušao u sjemenište i sa malo godina škole. I to malo godina mu nije ništa pomoglo, jer mu škola nije išla. Posebno mu nije išao latinski, pa je čak išao pješice na hodočašće preko sto kilometara da isprosi prolaznu ocjenu. Ništa od svega. Napoleon zove i mora se odazvati. Vojna avantura je prošla da se skrivao i kasno stizao u svoje jedinice.

Poslije vojske je ponovno ušao u malo sjemenište gdje je ponovno zapinjao latinski i filozofija. Otišao je na grob majke i isplakao se i istužio. Došao je na usmeni ispit i nastupila tabula rasa – potpuni krah. Po zagovoru p. Balleya pošlo je na bolje i nekako došao do svećeništva. No, i tada ga nitko nije htio sebi. On ga uzima za kapelana katedrale u Lionu. Umire župnik, a nasljednik ga ne želi kao kapelana.

Biskup mu tada povjerava župu Ars sa 260 vjernika, četrdeset kuća i četiri gostionice. To je bio Sibir biskupije. Kazna! Da bude još gore prije njega dvojica svećenika su odavde napustila svećeništvo.

Malo pomalo postaje veliki propovjednik, veliki svećenik, čovjek riječi, svetoga ponašanja i veliki ispovjednik koji je ispovijedao deset sati zimi u ispovijedaonici i šesnaest sati ljeti.

Bio je miljenik običnoga svijeta i svećenika. Na samrti je uz veliko mnoštvo svijeta i svećenika uskliknuo: „Kako je tužno po zadnji put primiti Svetu Pričest“.

Zaštitnik je župnika jer je podnio sve ono najgore što se može dogoditi jednome župniku, ali je pobijedio sve što jedan čovjek može s Božjom milošću pobijediti.

5. kolovoza: Sv. Emidije (umro 304.)
– zaštitnik protiv zemljotresa

Bio je biskup u Ascoli Picenu u Južjoj Italiji i bio je mučen, kako sama godina kaže, za vrijeme progona Crkve pod Dioklecijanom.

Žitelji ove biskije drže i zahvaljuju svetom Emidiju što ih je toliko puta spasio od  razornih zemljotresa i razaranja na tom trusnom području.

Razglednice Ascolia i danas promiču sliku njihova zaštitnika koja prikazuje njega kako drži jedan opasno nageti zid zgrade da se ne sruši.

Mučen je u Rimu zajedno sa svetim Valentinom, Germanom i Eupolom. Svima je odrubljena glava.

Država Kalifornija je zamolila papu Pia IX. da uvrsti svetkovinu sv. Emidija kao dan posebne molitve i posvete i zaštite protiv zemljotresa.  Poslije toga su to učinile i biskupije svih američkih saveznih država.

fra Franjo Mabić