Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Svetac tjedna: 18. kolovoza - Sv. Jelena (249 – 329.)

E-mail Ispis PDF
18. kolovoza -  Sv. Jelena (249 – 329.)
– zaštitnica razvedenih supružnika, izgubljenih stvari, zaštitnica proizvođača eksera-čavala i igala i pomoćnica u bolestima raka i padavice

Jelena je majka velikoka cara Konstantina koji je Crkvi dao slobodu 313. godine „Milanskim ediktom“. Nije ni čudo jer ga je odgojila majka koju je čak nakon dvadeset godina braka ostavio muž i oženio se mladom rimljankom. Ona je ostala vjerna svojoj obitelji i svojoj Crkvi i svoju svetost pokazala molitvom, pokorom,  postom i djelima milosrđa.

Poslije čudesnoga ozdravljenja jedne žene na Golgoti na mjestu gje je bio Gospodinov križ i na njegovim ostacima, ona je sagradila, a naravno, njenzin sin Car Konstantin je financirao, velebnu baziliku Groba Isusova, kako je mi zovemo na Zapadu ili Baziliku Uskrsnuća, kako je zovu na Istoku. Potom je također sagradila i na betlehemskoj spilji isto tako  velebnu Baziliku Rođenja Kristova i na Malinskoj Gori crkvu Uzašašća Gospodinova, kojoj je u čast ostarjele majke car sin dao ime „Eleona“.

Danas joj se utječu posebno muževi i žene raspadnutih brakova da ih zagovara u njihovim poteškoćama. Njena poruka bi bila da ne gledaju sada poslije rastave kako se osvetiti jedno drugome, već kako steći posvećenje života i pokušati nadoknaditi izgubljeno i propušteno.

Ona će pomoći svojim zagovorom, ako je budemo htjeli slušati i surađivati kao što je i ona sama slušala glas Gospodara i svoje Crkve.

fra Franjo Mabić