Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Svetac tjedna: Sv. Martin iz Toura (336 – 397.)

E-mail Ispis PDF
11. studenoga – zaštitnik konjanika  (cavalliera) hotelijera, prosjaka, krojača i vinogradara

Rođen je u Madžarskoj ili Srijemskoj Mitrovici. Zanosio se poslije krštenja da bude pustinjak – eremita, međutim po voljevoj oči odlazi u vojsku. Njegov životopis je napisao Suplicije Sever i kaže da je imao roba-slugu kojega je jednako cijenio kao i sebe, s njim dijelio sve od plaće do zajedničkoga čišćenja obuće poslije putovanja.

U Fancuskoj u Amiensu pred crkvenim vratima nije više imao što dati prosjaku pa je svojim mačem podijelio svoj plašt sa siromahom. Istu večer je usnio kako vidi Krista uvijena u onu drugu polovicu plašta koji je poklonio siromahu. Poslije je odbio Julijanu Apostati zapovijed borbe u ratu i bio pritvoren, pa zatim otpušten.

Postaje svećenikom i obraća svoje roditelje i kasnije u Poitiersu osniva svoju prvu samostansku zajednicu s blagoslovom Hilarija. Iskazao je svoju svetost tolikim znamenitim čudesima i pomogao naveliko u kristinizaciji Francuske.

Na tolikim slikama je prikazan kao biskup ili kao vojnik na konju pa je stoga od davnina čašćen i zazivan kao zaštitnik i zagovornik i konjanika i cavalliera.