Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Sveci tjedna

E-mail Ispis PDF
22. studenoga –Sv. Cecilija (III. stoljeće)
- zaštitnica pjevača, svirača i glazbenika i orguljaša

Sv. Cecilija nije imala sreću dočekati slobodu kršćanstva, a bila je tako blizu. Ona je pripadala onim vjernicima koji su hrabro iskazivali svoju vjeru u „kućnim“ crkvama i tako je čuvali, slavili i širili.

Legenda kaže da su na njenom svadbenom piru glazbenici i pjevači svirali i pjevali svetovne pjesme, a ona je u svome srcu pjevala himan slave Bogu. Ovaj čin je ponukao pjevače i svirače da je odaberu za svoju zaštitnicu.

Kada je bila osuđena na smrt najprije su joj zagrijali toliko terme da je uguše, ali to nije uspjelo, pa su poslali vojnika da joj odrubi glavu, no i on je to traljavo učinio tako da je još živjela tri dana. Kroz to vrijeme je dala svoju kuću da bude crkva (titul-i) koju povjerava papi Urbanu.

Papa Urban ju je poslije smrti sahranio u katakombe sv. Kalista blizu grobova papa, u kriptu.

Danas čitav glazbeni svijet časti sv. Ceciliju svojom nebeskom zagovornicom i zaštitnicom.



23. studenoga –Blaženi Miguel Agustin Pro

(1891 – 1927.) zaštitnik lažno optuženih


31. srpnja 1926. po dogovoru sa papom Piom XI. nijedan biskup i nijedan svećenik u nijednoj meksičkoj crkvi nisu slavili svete Mise jer su htjeli na taj način upozoriti narod da je progon Crkve prešao svaku mjeru i da svi zakoni u državni i pojedinih saveznih zemalja oduzimaju i uskraćuju najosnovnija prava Katoličkoj Crkvi. To je vrijeme uistinu velikih nevolja, lažnih optužbi i progona pojedinaca.

Tajni agenti meksičke policije su optužili Miguela da je pripremao s drugima način kako ubiti generala vojske. Znali su da optužba nema nikakve veze sa stvarnošću, ali ima i ona narodna dvojica bez duše svjedoče, treći bez glave ostaje. Tako je bilo i njemu. Jasno je svima bilo i onda, a posebice danas kada se znade kako se komunistička revolucija pripremala i udomaćivala u Južnoj i Srednjoj Americi, da on nije suđen ni ubijen zato što bi bio terorista ili zločinac, već samo zato što je bio katolički svećenik i to veoma sveta života i omiljen kod svoga vjerničkoga puka.

fra Franjo Mabić