Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

BEZGRIJEŠNO ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE (8.XII.)

E-mail Ispis PDF
bezgrijesno_zaceceU liturgiji Došašća slavimo svetkovinu Blažene Djevice Marije, svetkovinu Njenoga Bezgriješnoga Začeća. Došašće je samo po sebi vrijeme najviše marijansko, jer se u njemu bolje razumije značenje Blažene Djevice u ekonomiji spasenja. Ona je sama Došašće-isčekivanje rođenja Sina Božjega koji se utjelovio u njenoj utrobi, po riječima anđela što ih čitamo u današnjem evanđelju. 

Osmoga prosinca 1854 godine papa Pio IX je dokumentom (bulom) Ineffabilis Deus-Nepogriješivi Bog zaključio:»Ovo je nauka objavljena od Boga, pa se zbog toga i mora čvrsto vjerovati i ustrajati od strane svih vjernika, da je Blažena Djevica Marija, po milosti i Božjoj odabranosti-predodređenosti, i zaslugama Isusa Krista, Spasitelja ljudskoga roda, očuvana od svake mrlje grijeha istočnoga, ito od prvoga trenutka svoga začeća».

Ovaj izričaj dogme pape Pija IX aje samo konačna potvrda vremena i povijesti Crkve koja je uvijek ovo vjerovala, držala i ispovijedala. Tu potvrdu danas molimo i u predslovlju:»Ti si sačuvao Blaženu Djevicu od svake mrlje istočnoga grijeha, tako da puna milosti bude (postane) Majka Tvoga Sina».A mi nadodajmo Tvojih sinova, Tvoje djece Majka. Ovu i ovakvu Majku mi danas slavimo i častimo ovom svetkovinom Bezgriješnoga Začeća.

Znamo da je čovjek od samog početka želio biti jednak Bogu. Nisu mu bile važne posljedice nego samo veličina. I tako je uvijek bilo počevši od samog Adama do danas.

Međutim Bog unatoč tome želi nas spasiti, bez obzira na poniženje Bog dolazi na svijet po Djevici Mariji čiju svetkovinu danas slavimo, onu koja je postala posrednicom između Boga i nas ljudi. Marija, žena koja je živjela na zemlji postaje majka Božja i time što je majka Božja postaje i Majka svih ljudi. I to je najljepša vijest koju je ljudski rod čuo Evo začet ćeš i roditi Sina, jer Bog postaje čovjek da nas spasi.

Možda to nije lako razumjeti ali da i dijete u koljevci treba majku, svaki mladić treba majku, svaki otac treba majku i rekao bih svaki djed ili baka treba majku. I jedina koja može svima majka jeste Djevica Marija. Svi smo mi njezini sinovi i kćeri iako često nismo dobri. Ona nas sigurno voli jer svaka majka voli svoje dijete ma kakvo ono bilo. Da bismo dobili sliku Marije najbolje ju je usporediti s našim dobrim majkama.

Jedna pjesma opisuje majku ovako:

Majko tvoj je sin nezahvalan! On je i dalje moj. Majko, tvoj je sin opak! On je idalje moj. Majko tvoj je sin lopov, ubojica, poludio, umro!

I to je stvarno tako. Majka voli svoje dijete ma kakvo ono bilo, jer ono je dio njezina srca. Tako i naša nebeska Majka. Ona je naša majka jer je postala majka Isusova.  Ona nas uvijek prima i voli pa bili mi gori nego što smo prije čuli. To možda najbolje razume majke. One znaju kako se voli dijete.

Pitanje svima nam jeste: možemo li mi uvijek tražiti od Majke Isusove da nam pruža ljubav ako mi nju odbacujemo ne vršeći riječi njezina Sina, ili psujući ga.

Stoga uzvratimo ljubav Djevici Mariji uzvraćajući ljubav našim tjelesnim majkama. Ako ništa recimo im hvala za prvu godinu našega života jer samo one znaju koliko su se puta probudile noću kada smo mi zaplakali. A to može učiniti samo majka koja ljubi. Jednom riječi dovoljno je reći majka i sve se kaže.

I da bismo još bolje shvatili važnost Majke Marije, njezinu veličinu, te da bismo je mogli bolje razumjeti što za nas čini vidimo od jedne druge žene koju su nazvali majka. To je pokojna majka Terezija. Ona je posvetila svoj život najsiromašnijima i najbolesnijima. I zbog toga su je nazvali majka. Tako isto i Marija koju danas slavimo brine se za sve nas koji dolazimo k njoj. I ako je zamolimo za pomoć sigurno će nam pomoći jer majka ne može reći NE.

U životopisu jednog od prve braće sv. Franje - brata Leona zapisano je slijedeće viđenje: Jednom je Leon vraćajući se u Asiz ugledao dvoje ljestve, bijele i crvene uzdignute do neba. Na vrhu crvenih ljestava stajao je Krist sudac sa svojim ranama i pozivao ondašnje fratre da uziđu prema njemu. Malo niže stajao je sv. Franjo i sokolio braću, ali ni najsvetiji nisu uspjeli popeti se. Onda je sv. Franjo vidio blizu bijele ljestve i na vrhu Bl. Dj. Mariju, i pozvao fratre da pokušaju na ovim, i svi su fratri uspjeli bez problema popeti se.

To je poruka da bez Marije ne možemo lako stići do Gospodina, da se s njom lakše ide trnovitim i često žuljevitim životnim putem. Zato zahvalimo Bogu što nam je poslao najljepšu vijest preko Marije, tu blagu vijest Evo začet ćeš i roditi Sina. Molimo Mariju da nam bude zagovornicom i pomoćnicom, da i mi znamo uvijek u životu odgovoriti Bogu kao i ona Evo sluge tvoga, neka mi bude po tvojoj riječi.

fra Franjo Mabić