Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

KRŠTENJE GOSPODINOVO

E-mail Ispis PDF
krstenje_isusovoDanas slavimo blagdan Gospodnje krštenja. Na ovaj dan spominjemo se Isusova krštenja koje on primi od sv. Ivana na rijeci Jordanu. Danas se isto tako sjećamo početka Isusovog javnog djelovanja u židovskoj zajednici.

Stari narodi imali su jedan svoj, za nas današnje ljude, čudan pogled, čudno shvaćanje svijeta i cjelokupnog svemira. Oni su zamišljali svemir podijeljen u tri svijeta koji su bili složeni jedan iznad drugog kao kolač ili sendvič u tri nivoa. Gornji svijet bijaše svijet gdje je Bog živio, taj svijet stari su nazivali Božji svijet. Srednji svijet bijaše svijet u kom je živjela ljudska vrsta. Taj svijet nazivao se svijet življenja. Donji svijet ili treći svijet bio je svijet u koji su odlazili ljudi poslije smrti. Taj svijet nazivan je niži svijet ili svijet smrti.

Slijedeći grijeh Adama i Eve srednji svijet - svijet življenja kako su godine prolazile postajao je sve više i više zao, sve više i više pun grijeha i nemorala. Sveti ljudi, kojih je još bilo, molili su Boga da siđe iz svog svijeta dolje uljudski svijet te da učini nešto s nemogućim stanjem koje se nalazilo u svijetuživota, u svijetu življenja, na zemlji. Tako veliki Izaija moli Gospoda Boga ovimriječima: O da razdereš nebesa i siđeš, da ime svoje objaviš neprijateljima: predlicem tvojim tresla bi se brda, pred tobom bi drhtali narodi, kao kad oganj suhogranje zapali i vatra vodu zakuha (Iz 64, 1). Na sličan način moli i psalmist: Jahve, nagni svoja nebesa i siđi, takni bregove zadimit će se> (Ps 144,5).

To je pozadina u kojoj trebamo čitati te pokušati razumjeti današnje Evanđelje. Udanašnjem evanđelju opisana su tri događaja koja su se dogodila neposredno nakonIsusovog krštenja. Prvi, nebo se otvorilo iznad Isusa. Drugi, golub se spustio s neba te je lebdio nad Isusom i vodama Jordana. Treći, glas govoraše s neba: Ti si sin, moj Ljubljeni! Promotrimo ova tri događaja iz bližega, pokušajmo ih razumjeti i ponijeti sa sobom u život.

Prvi, nebo se otvorilo iznad Isusa. U svijetlu onog što smo rekli prije značenje otvorenog neba je jasno. Što je narod tražio od Gospodina da učini sad se dogodilo, sad se ostvarilo. Bog je otvorio nebesa. On je sišao iz svog svijeta da učini nešto s velikim zlom i grijehom koji se bio namnožio u našem svijetu, svijetu življenja.
Drugim riječima pojava i krštenje Isusa na Jordanu znak je dolaska novog doba u ljudsku povijest.

Pogledajmo sada drugi događaj koji se zbio odmah nakon Isusova krštenja. Duh Sveti - u liku goluba - spustio se iz otvorenog neba nad Isusa i vode Jordana. Ovaj drugi događaj doziva nam u pamćenje stvaranje svijeta kad je ono Duh Gospodnji lebdio nad vodama prije no što je Gospod Bog stvorio druga stvorenja. Opisujući taj veličanstveni trenutak knjiga Postanka kaže: U početku stvori Bog nebo i zemlju.
Zemlja bijaše pusta i prazna, tama se prostirala nad bezdanom, i Duh Božji lebdio je nad vodama. I reče Bog: Neka bude svijetlost! I bi svjetlost!
(Post 1,1-3).

Događaji iz knjige Postanka imaju zajedničku nit s drugim događajem s Jordana. Duh Božji u obliku goluba lebdeći nad Isusom i vodama Jordana otkriva novo stvaranje koje započima. Bog obnavlja naš svijet čineći ga ponovno novim. Bog ispunja obećane koje je dao po proroku Izaiji kad je rekao: "Jer, evo ja stvaram nova nebesa i novu zemlju. Prijašnje se više neće spominjati, niti će vam na um dolaziti. Veselite se i dovijeka, kličite zbog onog što ja stvaram, jer, evo, od Jeruzalema stvaram klicanje, od naroda njegova radost" (Iz 65,17-18).

Izaijin navod uvodi nas u treći događaj na Jordanu. Uz to što su se nebesa otvorila te što se Duh Sveti pojavio u liku goluba te lebdio nad Isusom i vodama Jordana, glas je se začuo: Ovo je sin moj Ljubljeni! Značenje ovog trećeg događaja možemo reći da je jasan. Taj treći događaj otkriva nam da je Isus sin Božji, da je Isus novi Adam, da je prvorođeni u novom stvaranju. Govoreći o Isusu kao Adamu novog stvorenja sv. Pavao piše kršćanima u Korintu: <Prvi je čovjek od zemlje (Adam) zemljan, drugi čovjek (Isus) s neba. Kakav je zemljani (Adam) takvi su zemljani, a kakav je nebeski (Isus) takvi su i nebeski. I ako što smo nosili sliku zemljanog (Adama) nosit ćemo i sliku nebeskog (Isusa)> (1 Kor 15,47-49).

Tri događaja na Jordanu pokušavaju nam reći ovo: prvi, otvaranje nebesa i Božji silazak s neba u naš svijet uprljan grijehom i zlom. Drugi, Duh sveti pojavio se nad Isusom i vodama Jordana govori nam da Bog započima novo stvaranje. Treći, glas koji govoraše otkriva nam da je Isus sin Božji, da je On novi Adam, da je On novo stvorenje u kom ćemo si dobiti otkupljenje i život vječni.

Sve ovo braćo i sestre dovodi nas do ovog zaključka: mi smo stanovnici ovog svijeta i u njemu živimo. Mi smo rođenjem slični prvom Adamu, no isto tako mi smo krštenjem postali slični drugom Adamu, Isusu Kristu. Mi braća i sestre u tijeku našega življenja imamo udjela u oba Adama. Osjećamo kako nas privlači tjelesnost i grijeh preko prvog Adama no isto tako osjećamo kako nas uzdiže duh i svetost drugog Adama - Krista Gospodina. To je razlogom zašto mi ponekad u sebi osjećamo duhovni sukob, sukob onog dobrog s onim što je zlo. Iskušujemo u svom životu poticaje k dobru i poticaje k zlu. No to nas ne smije iznenaditi ili obeshrabriti. Sv. Pavao iskusio je taj isti sukob u svom vlastitom životu, stoga on piše zajednici u Rimu: <Zbilja ne razumijem što radim, ta ne činim ono što bih htio, nego što mrzim - to činim> (Rim 7,15).

fra Franjo Mabić