Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Sveci tjedna

E-mail Ispis PDF


22. veljače: KATEDRA SVETOGA PETRA  

Pored današnjega blagdana Katedre sv. Petra sv. Crkva se još sjeća, slavi i moli danas  u  korizmenom četvrtku iza Pepelnice: Sv. Margeritu iz Kortone  (+1297), Sv. Papiju, biskupa (II.st), Sv. Talasija i Limneonea, mučenike iz Sirije (V.st), Sv. Maksimilijana iz Ravene (+556), Bl. Izabela Francuska, sestra kralja Luja IX (+1270), Bl. Vinko Vilar Davida mučenik Španjolske (+1937), Sv. Konkordija-Sloga, Rimska mučenica (II.st), Sv. Atanazije abisinijski opat (+826) i Bl. Diego Carvalho, isusovački mučenik u Japanu (+1624).

Danas je blagdan koji se zove „Katedra sv. Petra“.
Što znači i što je Katedra sv. Petra? Što danas znači riječ katedra? Katedra u našem svakidašnjem govoru znači onaj stol koji koristi netko od sveučilišnih profesora i uči, predaje mlađima, a imati katedru znači učiti, predavati  i poučavati taj dotični predmet vezan uz profesora i uz taj stol. Odatle će doći i katedrala – stolna – učiteljska crkva u kojoj stoluje biskup.
Svake godine ovoga dana -22 veljače, stari Rimljani su častili svoje pokojnike na njihovim grobovima. Donosili su svoje jelo i piće na grobove i na grobovima bi tako blagovali i pili, tako da im je svaki grob služio kao jedan stol za blagovanje i stavljanje jela i pića, a taj stol se zvao katedra, odnosno služio je kao stol ili katedra. U svakom slučaju se vjerovalo i držalo zajedništvo da je tako i pokojnikom s njima u zajedništvu upravo s ovom katedrom, stolom, odnosno uzvišenom grobnom pločom. I danas ovaj običaj drže poneke zajednice i Crkve da donose jelo i piće na grobove i blaguju u čast s pokojnicima i drže ih u zajednici duhovnoga s njima.

Tako su kršćani već od četvrtoga stoljeća počeli častiti svoju duhovnu katedru, svoj duhovni stol, svoga poglavara Crkve u Rimu – grob sv. Petra u Rimu. Značenje ovoga slavlja je slavljenje Petrove službe i prvenstva u Crkvi, kako njega tako i njegovih nasljednika koji su uvijek „sluge slugu Božjih“ koje Bog vodi svojim neprevarljivim Duhom Svetim.

Upravo ovaj neprevarljvi Duh Sveti nam neprestano doziva u pamet da je papa i papinstvo samo Božje djelo. Jedan poglavar jedne jedine ustanove u svijetu i povijesti svijeta i upravlja jednako u svim jezicima, pucima i narodima i to još jednako u svim vremenima. Kome je zasmetalo što je onaj papa bio Poljak, a ovaj Nijemac. Nikome! Nitko nije doveo u pitanje odziv i posluh iz ovih razloga ili se pobunio što papa upravlja u ovoj ili onoj crkvi na svim kontinentima. Govorim i mislim na vjeru, a ne na politiku današnje Kine ili jučerašnjega Tite koji su htjeli biti, pored svega, i pape. Zato je papinstvo Božje djelo i Božja Stijena ili Božja lađa kojom Njegov Duh Sveti ravna i upravlja. Crkva je Bogo-ljudska zajednica, a ovo je dokaz da ono „Bogo“ u njoj nitko nikada ne može nadvladati, pa makar bile i legije ljudskih sotona…

Kada je blagopokojni  papa Ivan XXIII Dobri bio izabran za papu, pozvao je jednoga od svojih prijatelja kardinala i počeo mu se tužiti da on nije za toga jer ne može upravljati Crkvom u ovom vremenu. Dobio je upit da kaže tko upravlja i tko vodi Crkvu. On je nedvosmisleno odgovorio da je vodi i ravna Duh Sveti. Slijedio je zaključak: „Onda, mirno spavaj i pusti Duhu Svetom njegov posao.“



22. veljače – Sv. Margarita Kortonska (1247 – 1297.)
- zaštitnica majki djevojaka

Sveta Margarita je rođena u Cortoni i prozvana je po svom ponašanju druga Marija Magdalena. Njezin zaručnik ju je odbio vjenčati čak i kada mu je rodila sina. Njezin otac je ubio toga nesuđenoga zaručnika i zabranio joj da dolazi u njegovu kuću. Ona se potom posvetila svetu životu bolničarke i tako uzdržavala sebe i svoga sina na svetu glasu. Zli jezici su ju pratili i još joj više otežavali život, ali je njena svetost i ove prepreke nadmašila i tako postala sveticom i zaštitnicom u našoj majci Crkvi.
Tradicija Crkve drži da je svojom pokorom pomogla tolikim dušama u čistilištu.

fra Franjo Mabić