Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA

E-mail Ispis PDF
II_korizmenaDanas na drugu Nedjelju Korizme pred nama je Isus s trojicom ljubljenih učenika Ivanom, Petrom i Jakovom na brdu Tabor. Isus razgovara sa dvojicom velikih iz Staroga Zavjeta Mojsijem i Ilijom, i to sav u svaju, bjelini i blještavilo da oko ne može gledati. Apostolima se to neobično dojmilo da se ne žele vraćati već žele Isusu, Mojsiju i Iliji napraviti kolibice i ostati tu pored njih, a da za sebe i ne spominju kolibice.  Isus im je (odškrinuo) otvorio načas vrata raja. Oni su vidjeli svu onu bjelinu (bjelina je rajska čistoća), začuli glas, a sve je to opečatio oblak koji je pratio i Mojsija na izlasku, odnosno na putu za Obećanu zemlju.

Jednostavno, Isus je htio apostolima kazati, a preko njih i svima nama, što čeka sve one koji se budu držali Vesele Vijesti i koji budu živjeli po njegovoj ljubavi. Recimo jednostavnije – Isus je ovim činom otvorio apostolima oči. Toliko puta ga nisu prepoznali, evo sada imaju priliku vidjeti tko je On i koja bi bila njegova zadaća. Ali… ne zaboravimo da je Isus na putu za Jeruzalem i da u više navrata kazuje apostolima što ga čeka, ali oni ne razumiju. Mnogi stručnjaci u teologiji baš i drže da se Isus zato preobrazio da bi apostoli mogli bolje podnijeti težinu Velikoga Petka. U tu svrhu im je i zabranio da o tome govore jer ionako će se brzo dogoditi Kalvarija.

Film pod imenom «Maska» snimljen je po istinitom događaju, o 16-to godišnjem dječaku imenom Rockz Dennis. On je imao vrlo rijetku bolest koja je prouzročila da njegova lubanja i kosti lica budu duži nego što je to uobičajeno. Posljedice te bolesti bile su te da je njegovo lice bilo užasno izobličeno i nagrđeno. Njegov neobični izgled, kad bi se pojavio u društvu drugih, prouzročio bi kod nekih strah i čuđenje a kod drugih podsmjeh i izrugivanje. Prihvatio je svoj čudni izgled kao dio svog života s kojim je trebalo živjeti i provoditi dane na zemlji. Jednog dana Rocky i njegovi prijatelji posjetili su zanimljivu izložbu u izložbenom prostoru njihova grada. Ušavši u jednu prostoriju koja je nosila ime «soba ogledala» svi su se počeli tako reći valjati od smijeha jer su ogledala koja su se nalazila u toj sobi tako izobličila njihova lica i tijela da su se jedva prepoznavali. Okrenuvši se prema jednom od ogledala Rocky je ugledao nešto što ga je jako prestrašilo. To ogledalo izobličilo je njegov čudni izgled u smjeru u kom su se njegova glava i lice pojavili u normalnoj veličini i što je još zanimljivije izgledali su dojmljivo lijepi i muževni. Prvi put u životu Rocky-evi prijatelji vidjeli su ga u potpuno novom svjetlu. Oni su vidjeli izvana ono što je on zapravo bio iznutra: istinski lijepa i draga osoba koja je zavrjeđivala svu pažnju i poštovanje.

Nešto slično dogodilo se s Isusom u današnjem Evanđelju. Tijekom njegova preobraženja učenici su ga vidjeli u potpuno novom svjetlu. Po prvi put u životu oni su vidjeli izvana ono što je Isus bijaše iznutra, Sin Svesilnoga Boga. Vidjeli su svu njegovu slavu i ljepotu koju je imao kao Sin Božji. Sve ovo vodi nas do pitanja zašto je događaj Isusova preobraženja stavljen među korizmena čitanja koja su u glavnom ozbiljna i sjetna, umjesto da je stavljen među Uskrsna čitanja koja obično opisuju Isusovu slavu i veličanstvo? Odgovor na ovo pitanje leži u kontekstu u kojem nalazimo opisano preobraženje u Evanđelju. Preobraženje se dogodilo kratko iza što je Isus rekao svojim učenicima da on mora poći u Jeruzalem gdje će biti osuđen, trpjeti te umrijeti razapet na križ. Kad je Petar čuo što Isus govori o sebi i o onom što će mu se dogoditi povikao je: «Bože sačuvaj Gospodine! Ne, to se tebi ne smije dogoditi». Isus se okrenuo prodorno pogledao Petra te mu rekao: «Nosi se od mene, sotono. Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko» (usp. Mt, 16, 22-23).

Kao i Isus na Maslinskoj gori i mi iskusujemo u svom životu trenutke agonije, trenutke zapuštenosti i osamljenosti. Tokom tih trenutaka, iskra našeg grešnog praoca Adama izlazi na površinu našeg života i življenja tako jako, da iskra Oca Nebeskog u našem životu gotovo iščezava i nestaje. Tijekom tih trenutaka život nam se čini mizernim i bijednim. Osjećamo se kao da nas niti tko voli niti tko želi, osjećamo se odbačenim i prezrenim od svih. Kod drugih, a napose kod svojih bližnjih, nalazimo stotine mana, stotine nedostataka i nitko nam se ne čini prijateljem. U tim trenucima počinjemo sumnjati i u Božje postojanje, pitamo se pa gdje je taj Bog koji je dopustio da proživljavam sve ovo i da nosim tako teške križeve?

Vjerujte da će svatko od nas u svom životu iskusiti i jedno i drugo duševno stanje i to više puta u životu. Kad nam dođu trenuci agonije ili ushićenosti trebamo se prisjetiti dviju gora: gore Tabor i Maslinske gore. U tim trenucima svoga života trebamo se prisjetiti da je Isus, a ne samo mi, iskusio istu i još puno dublju bijedu i zapuštenost no i uzvišenost i prisutnost milosti Oca nebeskog kroz njegov život. Isto tako jedno nam mora biti na pameti a to je: da je se Isus i na gori Taboru, gdje je doživio svu svoju uzvišenost, i na Maslinskoj gori, gdje je doživio svu svoju zapuštenost i svu svoju ljudskost, molio svom Nebeskom Ocu.

Sve ovozemaljske poteškoće čeka nagrada koju je pokazao ljubljenim apostolima. Pridružimo se njima življenjem Korizme, življenjem Evanđelja, potvrđujući ga svojim svagdanjim kršćanskim svjedočenjem.

fra Franjo Mabić