Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

SVECI TJEDNA

E-mail Ispis PDF
17. ožujka – Sv. Josip iz Arimateje (I. stoljeće)
- zaštitnik grobara i svih  pogrebnika

Sva od četiri evanđelja nam kažu da je Josip iz Arimateje bio čovjek bogat i Isusov tajni učenik, a možda i sami član Sinedrija.
Jedna pobožna legenda priča da je Josip bio ujak ili stric Blažene Djevice Marije i da je bio bogati trgovac i trgovao svugdje poznatim tadašnjim svijetom.
Također pobožna legenda veli da je bio i pod Isusovim križem i da je onu krv koja je kapala na zemlju pokupio i sačuvao.
Pokazao se hrabrim i zamolio Pilata da mu dopusti Isusovo tijelo da ga dostojno pokopa i to još u soj novoiskopani grob.
Zaštitnik je svih pogrebnika, grobara i svih onih koji obavljaju ovo pobožno i veliko djelo milosrđa pokapanja mrtvih.


19. ožujka – Sv. Josip (I. stoljeće)
- zaštitnik umirućih, pomoćnik u napastima, zaštitnik opće Crkve i poebice misija u Kini, zaštitnik očeva, radnika i obitelji

Sveti Josip je zaštinik očeva, obitelji, mladeži, a drugom svetkovinom 1. svibnja i od vremena pape Leona XIII. i radnika.
Pobožna legenda kaže da je sveti Josip na samrtnoj postelji bio tješen i utješen Isusovom i Marijinom nazočnošću. Zato kršćani traže i pitaju, zaštitnika umirućih, da svima koji mu se utječu jednako osigura nazočnost Isusa i Marije na samrtnoj postelji.
Blaženi papa Ivan XXIII. je 1962. uključio ime svetoga Josipa u Rimski Kanon, posvetnu molitvu u misi. Koncilski dokumenti koje su osvjedočili i hrvatski biskupi kažu da se za ovo uključenje svom dušom borio, za čitava svoga boravka na Koncilu, mostarsko-duvanjski pokojni nadbiskup Petar Čule.
Svetkovina svetoga Josipa 19. ožujka se slavi kao dan očeva u čitavoj Europi na poseban način, iako ga slavi čitava Sveta Crkva Katolička kao svoga Zaštitnika i Zagovornika.

fra Franjo Mabić