Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

XIV Nedjelja kroz godinu "C"

E-mail Ispis PDF
falcia_167„Žetva je velika, a radnika je malo“(Lk 10,2). Pojam žetva je poznat i Isusu i njegovu slušateljstvu jer se redovito koristi u Bibliji. Ovim pojmom Isus šalje sedamdesetidvojicu učenika na svoju njivu. Ovaj pojam se također rabio u drugačijim prilikama kao kod proroka Joela (4,13) gdje kaže da se uzme kosa i kosi jer je žetva prispjela-sazrela, ili mlinovi koji melju grožđe (tijesci) su već puni i treba započeti, ali ovdje je u potpuno negativnom prizvuku, jer je „njihova zloća“ još veća pa ih treba iskorijeniti i ukloniti. 

Također u drugim evanđeljima ćemo naći usporedbu o ljulju-kukolju, da se očisti žito a spali kukolj, ili pak u Otkrivenju da je „stigao čas žetve“ da se očiste i odbace zli kao kukolj.
Danas ovdje nema primjesa čišćenja od zla. Danas Isus i učenici govore o radosnoj žetvi jer se kupi ljetina (Iz 9,2) koja donosi radost i sreću ljudima, kao što je žetva radost i priprema za život iduće godine – sigurnost u žitnicama i nema bojazni od gladi.
Žetva je radost za one koji prihvaćaju Veselu Vijest kao oni samaritanci koji rado slušaju Isusa i prihvaćaju njegovu Riječ. Žetva je radost i mir za sve nas koji smo u službi Njegove Riječi.
Prije kojih desetak godina jedan poznati magazin donio je jednu zanimljivu i neobičnu zgodu. Vrativši se do svog auta koje je bilo parkirano na velikom parkiralištu u blizini prodajnog centra, jedan gospodin, našao je na svom prednjem sjedištu neobičnu poruku. Poruka je glasila od prilike ovako: «Dragi gospodine ili gospođo, istinski sam želio ukrasti vaše lijepo auto sve do trenutka kad sam zapazio naljepnicu s natpisom 'Mir s tobom'! Ta naljepnica učinila je da sam u svojoj namjeri zastao te se zamislio što to ja stvarno činim. Shvatio sam da ako ukradem vaše auto vi sigurno više nećete imati mir u sebi i u svomu srcu. U drugu ruku ni ja neću imati više mir u mom srcu jer bi to trebala biti moja prva krađa auta. No, mir bio s tobom i sa mnom, vozi oprezno i drugi put zaključaj svoj auto te upali alarm! Poruka je bila potpisana sa: budući kradljivac auta”.


Ova neobična zgoda ocrtava na poseban način neobično upustvo koje Isus uputi svojim učenicima u današnjem Evanđelju. Isus reče: 'U koju god kuću uđete, najprije recite: Mir kući ovoj! Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas' (Lk 10,5-6). Primjenjujući Isusove riječi na našu priču, o čudnom lopovu, vidimo kako naljepnica 'Mir tebi' proteže Isusov mir na onog koji je do tada bio nemiran i koji je htio ukrasti auto. narodi su u miru!
Biblija govori o četri vrste mira: o miru među narodima, o miru sa samim sobom, o miru s Bogom, te o miru Kristovu koji je u stvari stanje kad će svatko u svijetu biti u miru i s Bogom i sa samim sobom i sa svojim bližnjim. Konačni ili Kristov mir, braćo i sestre, nije ništa drugo do li konačna realizacija Gospodnjeg kraljevstva na zemlji. To je mir kojeg je Krist omogućio svojim utjelovljenjem u krilu Blažene Djevice Marije. To je mir kojeg Isus poželi preko svojih učenika dati ondašnjem svijetu. To je mir kojeg Isus želi preko mene i tebe, bez iznimke i razlike, dati sadašnjem svijetu, svijetu 21. stoljeća. To je mir kojeg molimo od Isusa ovog jutra (večeri) kroz molitvu sv. Oca Franje!


To je onaj mir koji su nosili učenici i apostoli. To je onaj mir koji su nosili apostolski nasljenici u Prvoj Crkvi. To je onaj mir koji su živjeli i nosili kršćani u progonstvima i u katakombama. To je onaj mir kojim se Crkva širila i rasla u  čitavom svijetu. To je onaj mir koji je crkvenu lađu sačuvao u nevoljama Srednjega Vijeka. To je onaj mir koji je Crkvu ojačio u velikim ranama reformacije kada su je svi vidjeli pobijeđenu i poniženu. To je onaj mir koji je pobijedio racionalizam i čovjeka koji se nametnuo svojom glavom umjesto Boga. To je onaj mir koji je u protunaravnom komunizmu dao da Crkva živi i izađe jača nego prije. To je onaj mir Krista iCrkve koji daje da sve svaki dan raste i jača, makar se nekima činilo da je previše kukolja i korova. Isusovi učenici, apostoli, vjernici, ti i ja smo dio ovoga mira i mi ga nosimo i želimo njegovom pomoću uvijek davati svoj udio i svoj mir.


O Gospodine, daj da ne tražim toliko da budem utješen, nego da tješim; ne da budem shvaćen, nego da shvaćam druge; ne da budem ljubljen, nego da ljubim. Jer bolje je davati nego primati; dok opraštamo, nama biva oprošteno; umirući uskrisvama za život vječni.
Isus želi da preko mene i tebe, da sa mnom i s tobom dođe u ovaj naš nemirni svijet. Isus želi da preko nas uđe u ovaj svijet pravi miri. Mir koji ostaje, mir koji donosi vječnu sreću. Odazovimo se na njegov poziv nemoj moga iznevjeriti, nemoj moga ostaviti samog u tako velikom poslu. Odazovimo se svim srcem i dušom jer to će nam donijeti pravi mir duši i srcu u ovom svijetu a vječnost u neprolaznom.

fra Franjo Mabić