Izbično online

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Smotra folklora - „DANI KRALJICE KATARINE“

E-mail Ispis PDF
ks_01aDavne 1446. godine Katarina Kosača, kći Stjepana Kosače poznatijeg kao Herzog-a (vojvoda na njem.) odnosno Hercega, udala se za bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića te tako postala prva dama tadašnje zemlje Bosne. Djelovali su iz zidina kraljevskog grada srednjovjekovne Bosne – Bobovca (područje današnje Kraljeve Sutjeske).

Nakon 15 godina braka ostaje udovica a dodijeljena titula kraljice majke joj je omogućavala daljnji život na kraljevskom dvoru. Slijedom tragičnih povijesnih događanja oko pada bosanske države Katarina je napustila Bosnu i okončala svoj teški životni put u vječnom gradu Rimu gdje je sve do posljednjeg dana radila na oslobađanju svoje zemlje i obrani svoje vjere. I danas žene u Kraljevoj Sutjesci ali i šire nose crne marame i tetovaže na rukama kao znak žalosti i poštovanja prema posljednjoj bosanskoj kraljici.

Upravo se i u organizaciji Hrvatske folklorne skupine „Bobovac“ i obilježavanja, ovoga puta 532. obljetnice od smrti kraljice, jučer u nedjelju 24.10.2010. održala 11. po redu smotra folklora „DANI KRALJICE KATARINE“ na kojoj su sudjelovali:

1. HFS “BOBOVAC” Čatići
2. Zbor „KRALJICA KATARINA“ Kraljeva Sutjeska 3. HAKUD „SVETI  IVO“ Podmilačje, Jajce
4. KUD „ŽELJEZARA“ Zenica
5. HKUD “NAPREDAK”  Podružnica Busovača
6. HKUD „GROMOVNIK“ Novi Šeher, Maglaj
7. KUD „VISOKO“ Visoko
8.  KUD “IVAN  PLANINA” Tarčin
9.  HKD „BRDA“ Izbično, Široki Brijeg
10.  HKUD “OGNJIŠTA” Lug – Brankovići, Žepče
11.  Ansambl narodnih pjesama i igara “KAKANJ” Kakanj
12.  KUD  Hrvata  BiH,  Rugvica, Hrvatska
13.  ZAVIČAJNI  KLUB – “Folklor. skupina“ Žeravac, Sl.  Brod, Hrvatska
14.  KUD „FADIL  DOGDIBEGOVIĆ – DIKAN“ Kakanj

Prije samih nastupa slavljena je pučka misa u prepunoj lokalnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u okviru same manifestacije koju je predvodio definitor u provincijatu u Sarajevu fra Mato Topić uz asistenciju župnika i brojnih svećenika franjevačkog reda iz raznih župa širom ovih prostora. Bitno je izdvojiti da su se među njima nalazila i tri gvardijana i to fra Niko Petonjić, gvardijan u Jajcu, fra Miroslav Ikić, gvardijan u Dubravama te domaći župnik fra Ilija Božić. Fra Mato se u svojoj propovijedi osvrnuo na povijest ovih prostora i samostana koji se nalazi u sklopu same crkve koji su više puta bili rušeni ali uvijek ponovo podizani naglasivši da su sve to zidovi gorkog plača kako svećenika tako i naroda i graditelja iz tih vremena. Također je napomenuo  kako se Katarina ne slavi što je bila kraljica ili što je bila iz dvora kraljevskog grada već zato što je bila žena vrlo bliska narodu, kako je dosta vremena provodila s lokalnim stanovništvom a pri tom učeći ih raznim ženskim vještinama. Bila je i članica franjevačkog svjetovnog reda „trećara“ i poslije proglašena blaženom te se zato smatra i zaštitnicom članica trećeg reda.

Po završetku sv. mise uslijedili su nastupi društava i skupina pred brojnim hodočasnicima i lokalnim stanovništvom te je na kraju upriličen bogati domjenak za sve nazočne. Misija u Kraljevu Sutjesku se pokazala uistinu značajnom za naš HKUD Brda čiji su se članovi po prvi put uživo susreli s kulturama i običajima drugih vjerskih naroda.

Na kraju se zahvaljujemo g. Miri Kraljeviću, našem gradonačelniku koji nam je kao i uvijek osigurao prijevoz te neiscrpnoj Zdravki Soldo preko koje smo stupili u kontakt s organizatorima ovog nezaboravnog događaja.

ks_03

ks_04

ks_05

ks_06

ks_07

ks_08

ks_09

ks_010

ks_011

ks_012

ks_013

ks_014

ks_015

ks_016

ks_017

Ostale fotografije pogledajte u našoj foto galeriji. Link!

Vjeko Pavković 
Komentari (1)add comment

andriana komentira:

Baš je bilo super smilies/smiley.gif
 
Prijavi zlouporabu
Loš
Dobar
25. Listopad 2010. 23:16
Glasova: +0

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Manje | Veće

security image
Upišite prikazane znakove


busy
 

HUMH WebBanner 300x250

Zadnji komentari:

Pokušaji podmetanja niza...
Psihijatrija, i to teza !
27/07/17 17:38 Više...
MATKO

Vlado i Iva Crnjac – Jo...
Najboljii
09/06/17 07:39 Više...
Britvica

Početak nastave u ZHŽ-u...
"zima zima e pa šta je ako je zima nije lav ne bo...
08/01/17 14:05 Više...
Britvicak-Pula