Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Izbično i Mediteran film festival vole se javno

E-mail Ispis

mff_izbicno1aZavršen je 12. Mediteran film festival na kojem je stručni žiri za najbolji ovogodišnji dokumentarni film proglasio film izraelskog redatelja Dorona Tsabarija "Revolucija 101", dok je film hrvatskog redatelja Roberta Tomića Zubera "Mila traži Senidu" publika ocijenila najboljim u konkurenciji 21. prikazanog dokumentarnog ostvarenja iz 11. zemalja.



Ovaj jedinstveni festivalski produkt iz hercegovačkog krša mnogi, već godinama, nazivaju najboljim i najorganiziranijim festivalom u široj regiji. Kada su još davne 2000. godine, dvojica širokobrijeških ambicionista, Tomislav Topić i Robert Bubalo – direktor i producent festivala, krenuli u projekt predstavljanja Širokog Brijega i Hercegovine kroz filmsku kulturu mnogi ih i nisu baš najbolje razumjeli, no oni su jako dobro razumjeli, i znali, što žele.

Dvanaest godina kasnije Mediteran film festival ne treba posebno predstavljati. O njemu su već mnogi izrazili riječi hvale i zadovoljstva predstavljenim i viđenim u i oko kino dvorane u Širokom Brijegu. U dijelu programa van projekcija organizatori već godinama, brojnim gostima i ekipi MFF-a, priređuju zanimljiva gostovanja na raznim lokacijama hercegovačkog krša uz kvalitetan objed i dobru zabavu.

Tako se ove godine, u četvrtak, 25. kolovoza, na reportoaru filmske družine našla lokacija Izbičkog polja gdje je u prirodnoj hladovini starog kljena, za mnoge goste i domaćine iz organizacije ovogodišnjeg MFF-a, organizirana roštiljada. Po prvi puta se tako na ovom mjestu našla okupljena filmska ekipa iz raznih zemalja Mediterana. Među domaćinima iz organizacije MFF-a ovom druženju prisustvovali su filmski redatelji i producenti iz Izraela, Španjolske, Italije, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

Ova spontano odabrana lokacija, mjesto održavanja tradicionalne Izbičijade, pokazala se punim pogotkom u ovim vrućim ljetnim danima trajanja festivala, a zadovoljstvo odabranom lokacijom iskazali su direktor i producent MFF-a Tomislav Topić i Robert Bubalo.

“Tako sam ugodno iznenađen ambijentom i prostorom u kojem smo se na ovaj dan ovdje okupili. Koliko vidim, moje mišljenje dijele i mnogi ostali ovdje okupljeni. Iskreno se nadam da će nam vremenske prilike dopustiti redovito druženje na Izbičkom polju za sve naredne godine ovog festivala, a ozbiljno ćemo razmisliti i o nekim ostalim sadržajima iz festivalskog programa koji bi se mogli održati na ovom prekrasnom prostoru“ – kazao je Robert Bubalo, producent MFF-a.

“Osjećam se sjajno na ovom prostoru, baš kao i naši gosti. Naizgled sve ovo se čini slučajnim, no ništa nije slučajno. Svoj filmski prvijenac „Elipsu“ snimio sam upravo na priči temeljenoj s ovih prostora iz 1984., pojavom tajanstvene elipse utisnute u obližnjoj ledinini ovog hercegovačkog krša.A taj moj film prikazan je na prvoj godini održavanja ovog festivala“ – istaknuo je Tomislav Topić direktor MFF-a.
Ako k tomu dodam da moja supruga vuče korijene s ovih prostora - majka joj je rođena izbičanka – onda slobodno mogu reći da se ovdje dosta domaćinski osjećam“ – dodaje Topić.

U ugodnom ambijentu druženje je nastavljeno uz veselje i pjesmu sve do večernjih sati. U međuvremenu, oni odvažni, natjecali su se u bacanju kamena s ramena, a raspjevanoj ekipi kasnije se pridružio tamburaški sastav KUD-a Brda iz Izbična – koji su za večernje sate organizirali najavljeni party oko šanka pod kljenom u Izbičkom polju.


mff_izbicno2
Ekipa MFF-a u hladovini kljena na Izbičkom polju

mff_izbicno4
Profesionalnu kogističku potporu i ovom događaju pružio je Ikan

mff_izbicno5
Kad treba pripomoći Maja i Božana su uvijek tu

mff_izbicno6
Novinarka i snimateljica BH televizije iskoristila je ovaj ambijent za brojne izjave

mff_izbicno7
Pajo se brinuo za potrebe osvježavajuće kapljice

mff_izbicno9
Producent MFF-a Robert Bubalo u druženju s gostima festivala

mff_izbicno8
Direktor festivala Tomislav Topić daje izjavu za BHT okružen plodovima drijena

mff_izbicno11
Redatelj filma "3 dana", Zdenko Jurilj, također je zanimljiv sugovornik za sjajno urađen dokumentarac o zaustavljanju tenkova u Pologu

mff_izbicno10
Nagrađeni redatelj filma "Mila traži Senidu", Robert Zuber, nije prvi put u Širokom Brijegu ali je prvi put u Izbičkom polju

mff_izbicno12
Antoni Ćorić, Grgo Mikulić i dragi gost iz Slavonije, Bernard Karakaš - koji se ove godine, u travnju, dokazao kao sjajan domaćin i jedan od organizatora retrospektive MFF-a u Slavonskom Brodu

mff_izbicno13
Tomislav Topić i Robert Bubalo u razgovoru sa vjernim sponzorom MFF-a Miljenkom Crnjcem i "domaćinom" Tihomirom Crnjac

mff_izbicno14
Za slasne zalogaje brinuo se i Velimir Crnjac - potpredsjednik mjesne zajednice Izbično

mff_izbicno15
Gosti iz Slavonije bili su posebno oduševljeni ambijentom u Izbičkom polju...

mff_izbicno17
...kao i ekipa redatelja u druženju sa direktorom festivala

mff_izbicno18
Unatoč visokim temperaturama pod hladom starog kljena bilo je ipak prijatno

mff_izbicno19
Gosti iz Slavonije prvi su otvorili natjecanje u bacanju kamena s ramena...

mff_izbicno20
...naporom "iz petnih žila" zaslužili su svaku pohvalu u ovoj, za njih, nesvakidašnjoj disciplini

mff_izbicno21
Producent Robert Bubalo dao si je truda u daljini bačenog hica ali i u zanimljivim prizorima

mff_izbicno22
Ni pripadnice ljepšeg spola nisu ze zadovoljile samo ulogom pasivnog promatrača

mff_izbicno23
Najdalji hitac odrazila je Ikanova "livaja".

mff_izbicno24
Tamburaški sastav KUD-a Brda iz Izbična priključio se svirkom za uvertiru u večernje druženje koje su organizirali

mff_izbicno25
"Bajs" i tamburice prinudili su goste iz Slavonije da na večernje projekcije folmova krenu među zadnjima

mff_izbicno26
I dok su zadnji gosti MFF-a već napuštali Izbičko polje ekipa KUD-a Brda lagano se pripremala za svoju feštu...

mff_izbicno27
...koja je na ovom zanimljivom prostoru potrajala do ranih jutarnjih sati

Tihomir Crnjac

 

Vremenska
prognoza