Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

U tri dana geofizičkih mjerenja načinjen novi korak vodoistražnih radova u Izbičnu

E-mail Ispis

geofizika_izbicno1aSlijed nastavka vodoistražnih radnji na području Izbična okupio je proteklih dana stručni tim iz Zagreba i Splita gdje se na osnovu prethodnih geoloških i hidrogeoloških istražnih radova pristupilo istražnim geofizičkim mjerenjima terena.  Kako smo i ranije najavljivali, nastavak je to aktivnosti koja su predložena od strane struke na osnovu do sada načinjenih

istražnih radova u cilju utvrđivanja optimalnih uvjeta vodozahvata.  Budući da je ovo godišnje doba najpovoljnije za izvođenje geofizičkih mjerenja potrebno je bilo, u kratkom razdoblju, osigurati određena financijska sredstva za nastavak radova.

Zahvaljujući općinskom načelniku, gosp. Miri Kraljeviću, koji je prepoznao značaj ovog projekta te izrazio podršku u nastavku poduzetih aktivnosti, omogućen je nastavak istražnih radnji kako bi se, još u ovoj godini, došli do određenih rezultata i krenulo korak naprijed u ovom značajnom projektu.

Tako se u četvrtak, petak i subotu (15.,16. i 17. rujna), na lokalitetu Jezero okupio radni tim predvođen iskusnim profesionalcem, magistrom geologije-geofizike Sretom Romandićem, u postupku izvođenja mjerenja geoelektričnim sondama. Budući da su, od središnje točke, mjerenja vršena i do 1000 m (u jednom smjeru) potrebno je bilo okupiti suradnički radni tim koji se, svakim danom, sastojao od najmanje šest pridruženih članova koji su se probijali kroz teško pristupačne terene.

Prvo mjerenje, u četvrtak, načinjeno je duž lokalne prometnice Izbično-Gornja Britvica (iznad izvora Česma) a potom su uslijedila naredna mjerenja na lokalitetu Jezero, Logarušići, Solde... Kako bi se zaokružio cjelokupan proces geofizičkog istraživanja, uz predviđenih 8 geoelektričnih sondi, načinjena su još dodatna tri mjerenja. Naime, na osnovu zaključka stručnog tima kojem se u subotu, 17. rujna, pridružio geolog mr.sc. Zdravko Brajković, odlučeno je izvršiti dodatna tri mjerenja geoelektričnim sondama.

Ovim je načinjen još jedan značajan korak u postupku vodoistražnih radnji na našem području. Slijedi računalna obrada i analiza prikupljenih mjernih podataka te izrada stručne dokumentacije s prijedlogom lokacije za potencijalnu istražno-eksploatacijsku bušotinu. Nadamo se povoljnim rezultatima u skoro vrijeme i radujemo sljedećem pozitivnom pomaku prema onom najznačajnijem rezultatu.

U ime mjesne zajednice Izbično za ovaj postupak istražnih radnji želimo se posebno zahvaliti svima koji su doprinijeli u njegovoj realizaciji: Prije svega, načelniku Općine gosp. Miri Kraljeviću - koji nam je izrazio najznačajniju potporu u realizaciji ovih istraživanja, gosp. Tihomiru Pavkoviću – koji se svesrdno dao na raspolaganje i koordinaciju u cjelokupnom procesu, hotelu „Park“ - Široki Brijeg, Velimiru Crnjcu i STR „Maša“ – za energetsku potporu u napitku i hrani.

Timu koji je u tri dana mjerne kablove provlačio kroz mjesta gdje već dugo ljudska noga nije kročila: Dragecu Soldo, Ivanu Pavković (Ivkić), Tomislavu (Ratka) Crnjac, Marku (Berislava) Pavković, Marku Pavković (Škrbilović), Željku Crnjac (Zelić), Berislavu Pavković, Blagi Džajkić, Željku Džajkić, Danijelu Soldo, Vjekoslavu (Kosi) Crnjac, Mati Hrkać (Milasović) te Tihomiru Crnjcu.

I na koncu, hvala sjajnim profesionalcima koji su znalački vodili cjelokupan tim: gosp. Sreti Romandiću, gospođi Ani, Andreju i gosp. Zdravku Brajković, kao i svim ostalima koje smo nenamjerno izostavili.

geofizika_izbicno1
Gosp. Romandić daje kratke instrukcije na prvoj lokaciji mjerenja

geofizika_izbicno2
Razvrstavanje u timove...

geofizika_izbicno3
...i započinje prvo mjerenje

geofizika_izbicno4
Mjerni uređaj je već zabilježio prve rezultate

geofizika_izbicno5
Unatoč velikim vrućinama nije bilo vremena za velike predahe

geofizika_izbicno6
Naredno mjerenje slijedi odmah nakon pozicioniranja

geofizika_izbicno7
Za odabir narednih lokacija mjerenja slijedile su konzultacije o prohodnosti terena

geofizika_izbicno8
Drugi dan u nešto izmjenjenom sastavu ali je ipak sve funkcioniralo
 
geofizika_izbicno10
Treći dan mjerenja uključivao je istočno područje - prema Soldama

geofizika_izbicno11
Na određene teško pristupačne terene oprema se nosila pješaka

geofizika_izbicno13
Kod "Maše" je organiziran ručak za cjelokupan tim

geofizika_izbicno14
Tisućama metara lijevo i desno od mjernih točaka. Na koncu, rapored načinjenih mjerenja izgleda otprilike ovako

Tihomir Crnjac

 

Vremenska
prognoza