Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Rekordne visine snijega u zadnjih 50 godina u našoj župi

E-mail Ispis

snijeg2_1a„S 35cm snijega ćemo čekati sutrašnji dan“ bio nam je zadnji komentar u prethodnoj vijesti i naravno da smo ga dočekali. Osvanulo je subotnje jutro bez električne energije i s novih 30cm snijega u Izbičnu i Donjoj Britvici te 50-60cm u Gornjoj Britvici. Znači u donjem dijelu župe je ukupno bilo više od 65cm a u malo višim predjelima je metar pokazivao vrijednosti više od 100cm. Ali tu nije bio kraj.

 Subota po danu je donijela još, više od 15cm, novog snijega. Ukupni iznosi su pokazivali rekordne vrijednosti u posljednjih 50 godina i više. Cijela župa je bila zavijena u bijeli pokrivač kakav rijetki pamte.

Kroz prozor idila ali isto tako i zabrinutost za one koji su ipak morali nekud otići. Jedan od ovih drugih je svakako bio Miljenko Draškić – Vekić koji ima potrebe za dijalizom svaki drugi dan. Brzom intervencijom Ante Solde koji je sa svojim „strojem“ uspio doći do jednog od najtežih bolesnika u našoj župi, Vekiću je omogućena dijaliza u njegovim, po život značajnim, prostorijama u Mostaru. Uz to ga je Ante i primio u svoj dom sve dok cesta za Izbično ne bude bez problema prohodna za osobna vozila. Vrlo veliko djelo dobronamjernog čovjeka. Ali Ante je i dalje ostao na raspolaganju mjesnoj zajednici. Također je zaslužan što je sutradan, u nedjelju, otklonjen kvar na isporuci električne energije. Svojim vozilom je odveo djelatnike Elektroprivrede do Donje Britvice gdje se grana sa snijegom naslonila na žice dalekovoda što je stvaralo spoj te svojim angažmanom također sudjelovao u otklanjanju kvara. Jedna „sitnica“ što je rezultirala nestanku struje više od 36 sati. Viši dužnosnici iz Elektroprivrede su se u par navrata zahvaljivali na adresi Mjesne zajednice na velikoj pomoći njihovim djelatnicima u otklanjanju kvara.

Naravno da je ovim uspješnim intervencijama doprinijelo to što su braća Soldo svojom grtalicom očistili snijeg što je prvi napadao te tako onaj kasniji s 40-50cm nije predstavljao velik problem za terenska vozila.

Osim cigareta, mještani župe Izbično nisu oskudijevali u onim glavnim namirnicama potrebnim za život u ovim ograničenim i ozbiljnim prilikama, odnosno neprilikama.

Rukovodstvo naše mjesne zajednice je zaslužno što je Mirko Džanić došao sa svojim strojem u našu župu očistivši put prvi dan od Rakitna do Izbična  što se kasnije pokazalo od velike važnosti za cijelu općinu. Sam Mirko te Tomislav Crnjac-Bili i Vlado Soldo-Silavović su se izmjenjivali za upravljačem čisteći ulice naše i susjednih mjesnih zajednica od velikog snježnog pokrivača. Tako se jučer i prekjučer očistila pristupna cesta iz grada do župe odnosno do svakog zaseoka. Ono što je ostalo neočišćeno je put do zahtjevnije Gornje Britvice ali i ne toliko zahtjevne da se čišćenje odgađa već 6 dana. Nadamo se što skorijem rješavanju i ovog problema.

Nekoliko fotografija što smo do sada zabilježili pogledajte u nastavku.

snijeg2_1U petak večer snijeg je nastavio padati

snijeg2_2Boja na fasadi pokazuje od kud je došao

snijeg2_4Ulica i vozilo kraj nje skoro neprimjetni pod naslagama snijega

snijeg2_3I pas je imao problema pronaći svoj komad etisona

snijeg2_5Grane od jele su okrenule smijer prema dolje...

snijeg2_6...kao i od ostalog drveća

snijeg2_7

snijeg2_8

snijeg2_9

snijeg2_10Nedjeljnje jutro je osvanulo okupano suncem

snijeg2_11

snijeg2_12

snijeg2_13

snijeg2_14

snijeg2_15

snijeg2_16

snijeg2_17

Crkvene klupe na nedjeljnjoj misi vrlo rijetko popunjene

Svi vjernici stali u objektiv fotoaparata

Tribošić u nedjeljno jutro

Rijetki iseljenici i ostali su nas posjetili taj dan

Snijega ima dovoljno za razne figure

Centar Izbična. Većinom više vozila a ovih dana jedan koji je ostao zameten.

Vladi i Jelici ne smeta snijeg za posjetu

Ante Soldo. Jedan od ključnih ljudi "civilne zaštite" Izbična i Britvica

"Civilna zaštita" na večeri kod Vele

Na izvanu raspoloživa oprema

Bili je jučer bio na radnom zadatku na putu do crkve

Više fotografija ćemo objaviti naknadno kad nam se osposobi normalna veza s internetom putem ADSL-a ili WIC-a koju nemamo još od prošlog tjedna a ovaj put smo koristili jedan od alternativnih rješenja.

Također molimo čitatelje našeg portala da nam spreme na jedan od adresa e-pošte zanimljive fotografije načinjene u prethodnim danima, da ih imamo u evidenciji u našoj galeriji odnosno koje ćemo podijeliti sa svima ostalima.

Vjeko Pavković, Tihomir Crnjac

 

 

 

Vremenska
prognoza