Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Predstavljen projekt izgradnje mrtvačnice i proširenja groblja u Izbičnu

E-mail Ispis

plan-groblja-slika1AU nedjelju, 23. lipnja, u prostorijama osnovne škole u Izbičnu brojnim okupljenim mještanima predstavljen je projekt proširenja groblja, izgradnje mrtvačnice i parking prostora oko groblja u Izbičnu. Većina okupljenih mještana pohvalo se izjasnila o predstavljenom projektu i podržala daljnje aktivnosti oko realizacije istog,

naglašavajući opravdanom potrebu za izgradnjom mrtvačnice te da se što prije krene u projekt prikupljanja novčanih priloga za njenu izgradnju.

Na predstavljanje ovog iznimno značajnog i velikog projekta čekalo se s ishođenjem i službene dokumentacije, po kojoj je sada prostorna zemljišna cjelina 1/1 u vlasništvu mjesne zajednice. Riječ je o zemljištu ukupne površine od 6955 m2 koja se odnosi na prostor zapadno i južno od postojećeg groblja, te dio površine prema starom putu za Hrkaće – koji će služiti kao glavni ulaz prema groblju i mrtvačnici.

U uvodnom izlaganju okupljenima se obratio predsjednik Mjesne zajednice Izbično, Tihomir Crnjac, koji je obrazložio inicijativu i dosadašnje provedene aktivnosti, a potom je načinjeni projekt predstavio njegov autor, Ivo Crnjac – Dadić. U realizaciji projekta poštovane su i zakonske odredbe o izgradnje i proširenja groblja, po kojem bi planirano proširenje moralo zadovoljiti broj ukopnika za razdoblje od, najmanje, 30 narednih godina.

Po projektu je predviđena izgradnja ukupno 115 duplih grobnica, te 9 jednostrukih (malih) grobnica. Sve grobnice bile bi načinjene u "grubo" - u gotovom obliku do izgradnje spomenika. Bruto površina velikih (duplih) grobnica iznosila bi 240 x 260 cm, dok će unutarnje dimenzije ležišta iznositi 90 x 220 cm. Kod malih grobnica bruto površina iznosila bi 120 x 260 cm, a dimenzije ležišta 90 x 220 cm. Prihvaćena je, također, i odluka o donošenju detaljnog plana daljnje izgradnje spomenika i uređenja grobnica kojeg će donijeti imenovani odbor i uprava groblja.

Gradnja grobnica zamišljena je u četiri sektora, ovisno o broju zainteresiranih za potražnjom grobnica. Plan projekta gradnje po sektorima možete pogledati na ilustracijama projekta (ispod) a predviđeni broj grobnica po sektorima iznosio bi: SEKTOR "A1" (48 duplih grobnica); SEKTOR "A2" (16 duplih grobnica); SEKTOR "B" (27 duplih + 9 malih grobnica); SEKTOR "C" (24 duple grobnice).

Kod predstavljanja projekta izgradnje mrtvačnice prisutni su podržali gradnju iste (nitko nije bio protiv), naglašavajući objektivnu potrebu i volju da se takav objekt izgradi u sklopu novog dijela groblja. Predstavljen je i zamišljeni projekt izgradnje parking prostora, na južnom dijelu ispod sadašnjeg groblja, kojim bi se osigurao prostor za osamdesetak vozila, dok bi se na predviđenom parking prostoru, na ulazu, našlo mjesta za još 15 vozila.

Za spomenuti projekt načinjen je i troškovnik ukupnih radova čija vrijednost iznosi 457.111,69 KM (s PDV-om). Po rekapitulaciji troškovnika samo na izgradnju mrtvačnice i zemljane radove (iskop i zasipanje) biti će utrošeno 160 tisuća KM. 
Za nastavak realizacije ovog projekta dogovorno su predloženi kandidati oko imenovanja odbora za izgradnju i upravljanje grobljem koje bi trebalo uslijediti za tjedan dana, a članovi kojeg bi bili po jedan predstavnik iz svakog zaseoka ukopnika groblja, te pojedini stručni suradnici.

Imenovanjem odbora biti će obznanjeni daljnji detalji oko načina uplate novčanih priloga za izgradnju mrtvačnice i zakupa grobnica, kao i sve ostale informacije koje će se moći pogledati na obližnjoj oglasnoj ploči u Izbičnu, i na internet stranici www.izbicno.info.

U međuvremenu, svi zainteresirani mogu se za bilo koju informaciju obratiti na Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na brojeve mobitela:

+387 (0)63 649 290 – Tihomir Crnjac, predsjednik MZ
+387 (0)63 433 012 – Tomislav Crnjac – Bili, dopredsjednik MZ
+387 (0)63 368 402 –  Berislav Pavković, tajnik MZ

predstavljanje projekta 6
Prije nešto više od godine i pol dana na inicijativu Mjesne zajednice Izbično pokrenut je postupak oko izvlaštenja zemljišta te izrade idejnog projekta.

predstavljanje projekta 1
U nedjelju, 23. lipnja, cjelokupan projekt i zamisao predstavljen je javnosti...

predstavljanje projekta 2
...Što je izazvalo veliko zanimanje mještana

predstavljanje projekta 3
Detalj s predstavljanja projekta: predsjednik MZ Tihomir Crnjac, autor projekta Ivo Crnjac-Dadić i dopredsjednik MZ Tomislav Crnjac - Bili

predstavljanje projekta 5
Cjelokupno izlaganje praćeno je s velikim zanimanjem

plan-groblja-slika2
Perspektiva izgleda novog groblja, mrtvačnice i parking prostora

plan-groblja-slika3
Pogled s jugoistoka prema mrtvačnici

plan-groblja-slika4
Izgled mrtvačnice

plan-groblja-slika5
Pogled s istoka prema mrtvačnici

plan-groblja-slika6
Perspektiva s gornjeg rakusrsa na mrtvačnicu i dio novog dijela groblja

plan-groblja
Detaljan izgled grobnica i podijele po sektorima (povećaj klikom na sliku)

 

Vremenska
prognoza