Župa Izbično

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Ministar Begić s braniteljima dogovorio institucionalnu borbu

E-mail Ispis PDF

 

zaboravljeni branitelji sb 1

Članovi Udruge ''Zaboravljeni branitelji'' iz Širokog Brijega, Gruda i Posušja održali su dvosatni sastanak s ministrom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladenom Begićem u dvorani Skupštine ŽZH nakon što su se prethodno okupili na Trgu širokobrijeških žrtava.

''Donijeli smo zaključak da bi trebalo održati jedan sastanak na razini u tri županije HBŽ, HNŽ i ŽZH i doći do nekih programa zapošljavanja branitelja. Jer imamo braniteljiskih obitelji iz čije kuće nitko ne radi, niti u javnoj upravi niti u privatnom sektoru'', izjavio je za Bljesak.info ministar branitelja ŽZH Mladen Begić.

Glavni razlog ovog sastanka i današnjih blokada cesta i željeznica diljem Federacije BiH je neodržavanje tematske sjednice u Zastupničkom domu naroda Parlamenta FBiH gdje bi se rješavala pitanja razvojačenih branitelja.

zaboravljeni branitelji sb 2

Na sastanku u Širokom Brijegu dogovorena je institucionalna borba za prava branitelja. ''Druga stvar koju smo dogovorili je da ćemo se institucionalno boriti da konačno dođemo do pravednijeg riješenja kada je u pitanju ukupna skrb o braniteljima. Rekao sam im da stvarno iskreno nastupam prema ovoj udruzi i da ćemo se iskreno boriti i surađivati s federalnim ministrom da konačno Zakon u razvojačenim braniteljima ugleda svjetlo dana. Nećemo odustati, nećemo danas pričati jedno, a sutra odustati od tog problema, znači krećemo u tu borbu'', tvrdi ministar Begić.

zaboravljeni branitelji sb 5

Obje strane zaključile su da je najvažnije zapošljavanje branitelja ili članova njihovih obitelji te da će svi težiti ka tome.

''Kada je u pitanju raspodjela socijalnog tereta, razumijem branitelje kada kažu da nitko ne radi; možemo to riješiti na način da se dijete zaposli, sam branitelj ili supruga, a cijelo društvo i zajednica moraju riješiti taj problem koji postoji i moramo se boriti ispraviti nepravdu i raspodijeliti socijalni teren. Meni ne čini zadovoljstvo ako ja imam nešto, a moj suborac ili susjed nema'', zaključio je ministar branitelja ŽZH Mladen Begić u izjavi za Bljesak.info.

zaboravljeni branitelji sb 6

Predsjednik Udruge ''Zaboravljeni branitelji'' ŽZH Vlado Marušić ističe da je sastanak s ministrom Begićem ispunio njihova očekivanja te je kazao da im on nije mogao reći ništa konkretno tko je odgovoran za nesazivanje tematske sjednice jer je riječ o ingerenciji federalnih institucija.

''Dali smo prijedloge da tri ministra HNŽ-a, HBŽ-a i ŽZH-a sjednu s našim predstavnicima i da napravimo konkretne mjere u smislu zapošljavanja branitelja. Znamo da je najbolja pomoć ukoliko branitelj može raditi ili njegove dijete ukoliko on nije radno sposoban. Dogovorili smo s ministrom Begićem da ćemo konkretne pismene akte uputiti njima i zatražiti sjednice vezano za rješavanje statusa pripadnika HVO-a'', kazao je, između ostaloga, Vlado Marušić za Bljesak.info.

zaboravljeni branitelji sb 4

Branitelji su nakon sastanka ostali u Širokom Brijegu gdje se koordiniraju s podružnicom iz Ljubuškog kako bi se odlučili na daljnje korake.

Bljesak.info/ Izbicno.info