Izbično online

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Frances Pavković u ime zaklade “Paškin zavjet” uručila stipendije najboljim maturantima Širokog Brijega

E-mail Ispis

paskin zavjet 1aGotovo u isto vrijeme, prije šest godina, na naslovnici web portala izbicno.info objavljena je vijest o proslavi 50. godišnjice mature širokobrijeških gimnazijalaca. Tim povodom, iz daleke Kanade, na put u svoj rodni kraj i proslavu ove značajne obljetnice, uputio se i Paško Pavković – Paškanović. 

 

Nažalost, bio je to jedan od njegovih posljednjih posjeta rodnoj grudi. Paško je svoj ovozemaljski život okončao 13. listopada 2015, u dalekoj Kanadi, preminuvši od posljedica zloćudnog tumora. 

Kako bi njegov lik i djelo i dalje ostali živjeti u rodnom zavičaju pobrinula se njegova supruga Frances i sin Mark. Naime, ovih dana supruga Frances boravi u Izbičnu kako bi uručila godišnje stipendije najdarovitijim učenicima Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole u Širokom Brijegu, u iznosima od 500, odnosno, 1000 kanadskih dolara.

"Paškin zavjet" supruga Frances, zajedno sa sinom Markom, namjerava ubuduće provoditi u znak sjećanja i zahvale pok. Paški, te njegovom nezaboravnom spomenu na Gimnaziju u Širokom Brijegu 

"Stigla sam iz Kanade na dva tjedna kako bih najboljim učenicima osobno uručila stipendije a nadolazećim generacijama poslati poruku o važnosti i značaju obrazovanja. Danas bez naobrazbe ne možeš ništa" – kazuje nam Frances, koju smo zatekli kod rodbine pok. supruga u Izbičnu.

"Voljela bih ovim činom potaknuti i druge ljude, naše gospodarstvenike i sve one koji su u mogućnosti, da se i oni uključe u pomaganju učenika i obrazovanju uopće" – dodaje Frances.

Paškin odnos sa širokobriješkom gimnazijom utkan je u tisućama prijeđenih kilometara koje je pješice prelazio iz rodnog Izbična i natrag. Unatoč teškim uvjetima Paško se, nakon mature na Širokom Brijegu 1961. godine, odlučuje na još veći iskorak u naobrazbi te odlazi na studij u Zagreb gdje 1968. godine diplomira na Fakultetu veterinarske medicine. 

S visokom naobrazbom 1970. godine odlazi u daleku Kanadu gdje započinje rad u pokrajinskim i saveznim veterinarskim institucijama, a kasnije i kao veterinarski supervizor pri kanadskoj agenciji za hranu, odakle odlazi u mirovinu. U Kanadi upoznaje i svoju suprugu Frances s kojom kasnije provodi 40 godina u braku. No, odlazak u mirovinu nije ga "umirovio". Silnom energijom i entuzijazmom koje je posjedovao, kao stručni savjetnik nastavlja suradnju s ministarstvom poljoprivrede pokrajine Ontario. 

Strastveni sportaš, još od mlađih dana u raznim atletskim natjecanjima, sportske aktivnosti nastavlja provoditi i u dalekoj Kanadi gdje se uključuje u svijet tenisa i postaje članom James Gardens teniskog kluba, Wymbolwood Beach Tennis Association i Seascape teniskog kluba u Floridi. 

Sinoć, 19. svibnja 2017., na okupljanju maturanata 61. naraštaja Gimnazije fra Dominika Mandića supruga Frances uručila je i drugu stipendiju najboljoj učenici gimnazije i time ispunila ovogodišnji "Paškin zavjet".

paskin zavjet 1
Frances Pavković u Izbičnu, gdje provodi dane u krugu obitelji pok. muža Paške

paskin zavjet 2
Na prijamu u uredu gradonačelnika Mire Kraljevića

paskin zavjet 5
Najboljem učeniku Srednje strukovne škole udijelila je nagradu od 500 kanadskih dolara

paskin zavjet 3
Tjedan kasnije, prigodom maturalne zabave širokobrijeških maturanata, Frances je dodijelila nagradu od 1000 kanadskih dolara najboljoj učenici gimnazije

paskin zavjet 4
 U znak zahvale, ravnatelj gimnazije, Miro Bošnjak, uručio je prigodnu siku širokobriješke gimnazije koju je pohađao njen muž Paško


Fotografija za sjećanje. Snimak iz 2011. godine kada je pok. Paško, zajedno sa suprugom Frances, pohodio Široki Brijeg povodom obilježavanja 50. godišnjice mature.

Izbicno.info

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Manje | Veće

security image
Upišite prikazane znakove


busy
 

Baner

HUMH WebBanner 300x250

Zadnji komentari:

Pokušaji podmetanja niza...
Psihijatrija, i to teza !
27/07/17 17:38 Više...
MATKO

Vlado i Iva Crnjac – Jo...
Najboljii
09/06/17 07:39 Više...
Britvica

Početak nastave u ZHŽ-u...
"zima zima e pa šta je ako je zima nije lav ne bo...
08/01/17 14:05 Više...
Britvicak-Pula

Baner

Vremenska
prognoza